L’SNP perd 40 escons després d’incomplir la promesa del 2021 de celebrar un nou referèndum

El líder del partit diu que han d’escoltar “atentament” als votants després d’un resultat “molt baix”

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha reconegut el seu “fracàs” a l’hora de convèncer l’electoral de la celebració d’un referèndum d’independència a Escòcia. “L’any 2021 la gent va entregar al parlament escocès el mandat per organitzar un referèndum, però no l’hem consolidat”, ha lamentat el líder de la formació i primer ministre del país, John Swinney, en una compareixença aquest divendres després de conèixer els resultats gairebé definitius de les eleccions al Regne Unit. “Ara hem de prendre el temps necessari per reflexionar sobre com podem consolidar el nostre compromís per a la independència”, ha apuntat, interpretant els resultats dels comicis d’aquest dijous com “una oportunitat perduda” per intensificar la pressió sobre Londres.

Publicitat

“En aquestes eleccions dèiem que, si obtenien una majoria d’escons a Escòcia, podríem intensificar la pressió per promulgar aquest mandat”, ha indicat Swinney. Els resultats de les eleccions, però, no han sigut els que desitjava la formació. Els laboristes s’han imposat clarament al territori i han pres la majoria de l’SNP, que a falta d’un últim escó per repartir, ha perdut 38 dels 47 seients que tenia assignats a Escòcia. Segons els últims resultats, l’SNP es queda tan sols amb 9 representants a la Cambra dels Comuns, mentre que els laboristes passen a dominar 37 dels 57 escons que corresponen al territori.

Malgrat la desfeta, Swinney apunta que la independència d’Escòcia continua sent “una prioritat absoluta” dins l’agenda de l’SNP. “Estic convençut que això [la independència] transformarà la vida de la gent a millor”, ha resumit.

Valoració general de les eleccions

Instants després de conèixer els primers resultats de les eleccions, Swinney ha admès que la formació ha patit una derrota “molt i molt difícil i perjudicial”, amb unes xifres “molt baixes”. “Hem d’escoltar atentament al que ens diu la gent en aquestes eleccions”, ha remarcat.

Tot plegat arriba en un context de plena crisi dins l’SNP. Fa només un parell de mesos va dimitir el primer ministre escocès i líder de l’SNP Humza Yousaf arran de la trencadissa dels independentistes amb els Verds. El va rellevar el fins llavors ministre d’Economia, Swinney, que, a part de governar en minoria, ha de liderar un partit en dificultats des de la dimissió el febrer del 2023 de l’exprimera ministra Nicola Sturgeon, vinculada a un cas de finançament irregular de l’SNP.

Els laboristes s’han imposat a tota la zona més poblada d’Escòcia, inclosos els escons de Glasgow i Edimburg, agreujant la trencadissa de l’independentisme. Una de les diputades de l’SNP a Westminster que ha perdut l’escó és Mhairi Black, que ha assegurat que “el que havia de ser una nit difícil ha resultat ser cataclísmica”. “Culpar als votants, o fer qualsevol altra cosa que no sigui una reflexió seriosa és precisament el tipus d’actitud que ha allunyat l’SNP de tants votants”, ha afirmat en un missatge a X.

 

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes