El Suprem dels EUA concedeix immunitat a Trump

L'alt tribunal considera que un president no és impune per "actes no oficials"

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha concedit a l’expresident dels EUA Donald Trump immunitat per tots els seus actes oficials com a “autoritat constitucional”. En la seva decisió arran del cas que pretén condemnar-lo per intentar revertir els resultats de les eleccions nord-americanes el 2020, el Suprem assegura que “no pot ser processat per exercir els seus poders constitucionals bàsics, i té dret, com a mínim, a una immunitat de processament per tots els seus actes oficials”. En canvi, no és impune per “actes no oficials”: “El president no està per sobre de la llei”.

Publicitat

A partir d’aquesta distinció, el Suprem demana al tribunal federal de districte a Washington que porta el cas per l’assalt al Capitoli que prengui en consideració aquesta sentència per decidir fins a quin punt Trump té immunitat i com procedeix amb el cas.

Els advocats de Trump havien al·legat davant del Suprem que un expresident no pot ser jutjat pels seus actes com a president perquè llavors estaria paralitzat durant el mandat per por d’enfrontar-se a causes penals pels seus rivals polítics a posteriori. En canvi, el fiscal general havia replicat que no poden tenir immunitat absoluta perquè situaria els presidents fora de la llei i podrien quedar impunes de delictes com la sedició, la traïció o inclús d’homicidi.

El cas per l’assalt al Capitoli

Trump està imputat en un tribunal federal de districte a Washington i a l’estat de Geòrgia per un presumpte delicte de conspiració i un d’obstrucció en relació amb l’assalt violent al Capitoli del 6 de gener del 2021, que intentar evitar la certificació dels resultats que van fer president el demòcrata Joe Biden.

“Malgrat perdre (les eleccions presidencials del 2020), l’acusat estava decidit a mantenir-se en el poder”, constata l’escrit d’acusació que recull les “mentides” de Trump sobre el “frau electoral”. “Aquestes afirmacions eren falses, i l’acusat ho sabia”. Així i tot, el llavors president dels EUA les va difondre fent veure que eren “legítimes” i creant “un ambient nacional intents de desconfiança i ira, erosionant la fe dels ciutadans en la gestió de les eleccions”, apunta l’acusació del fiscal especial del departament de Justícia dels EUA Jack Smith.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes