El Govern ho admet: “Catalunya té problemes d’inseguretat”

Elena considera que és problemàtic quan hi ha una persona "que és detinguda cinquanta vegades i segueix al carrer delinquint"

El conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, diu que Catalunya té problemes d’inseguretat “com totes les societats” però subratlla que és “un país segur”. Ho ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, on ha situat la marihuana i el crim organitzat que en deriva com a “problema estructural”. “Derivat de la seva producció i comercialització hi ha més proliferació d’armes i això té conseqüències”, ha explicat, “tenim un problema i Mossos hi està dedicant una energia excepcional”. Elena també s’ha referit a la reincidència com una altra de les preocupacions de la policia, la qual ha admès que genera “sensació d’impunitat”.

Publicitat

Elena considera que és problemàtic quan hi ha una persona “que és detinguda cinquanta vegades i segueix al carrer delinquint”, però també ha afegit que això vol dir que els agents fan la seva feina i que hi ha qüestions d’una altra indole, ja sigui de “tipologia penal” o de “rapidesa judicial”. En aquest sentit, ha demanat “més jutjats, més rapidesa”, i també canvis “legislatius” pel que fa a aquesta tipologia.

Tot i això, el conseller en funcions – preguntat per les complicacions que es puguin generar durant el període estival – ha defensat que l’increment del cos “s’està notant” i que, per exemple, en el cas de la ciutat de Barcelona la delinqüència ha disminuït. Elena també s’ha referit a la taxa d’assassinats a Catalunya, que l’any passat es va situar per sota de l’1 per cada 100.000 persones, mentre que la mitjana europea es troba en una taxa de 2. “No és una bona notícia, però ajuda a contextualitzar on som”, ha insistit.

Pel que fa als fets de la revetlla de Sant Joan, a Girona i Barcelona, el conseller no ha volgut entrar en detalls en cap dels dos casos, recordant que “s’estan investigant” diversos fronts i que segons quines informacions ho podrien entorpir. “Les investigacions són molt sensibles, i hi ha elements que de fer-se públics, les poden afectar. És un principi de prudència”, ha conclòs.

La marihuana: un factor determinant

El que sí que ha deixat clar Elena és que la comercialització i producció de marihuana és actualment “molt elevada” i que això també va acompanyat d’una major proliferació d’armes. “Es mou per circuits opacs i, per exemple, l’any passat ja es van trobar un percentatge d’armes més elevat que els anys anteriors”, ha concretat. “Té a veure amb el crim organitzat i els grans beneficis que genera la marihuana: una sala de 50 metres quadrats té un benefici brut d’entre 300.000 i 600.000 euros, quan parlem de recursos multimilionaris, les seves defenses són més contundents”, ha lamentat.

Incendis, ofegaments i terrorisme

En quant als incendis, si bé el conseller en funcions ha admès que s’ha recuperat una certa “normalitat”, també ha insistit que els factors de risc persisteixen, com és el cas del vent, la calor, la poca pluja de l’estiu o el factor humà. “En aquest moment s’ha d’estar especialment alerta al sud i al sud-oest”, ha apuntat. I sobre els ofegaments a les platges, ha fet una crida a la prudència dels ciutadans, tot i que també ha assenyalat que també hi ha casos derivats de l’infortuni o l’accident.

Pel que fa l’alerta terrorista, Elena ha qüestionat que se suspengués la junta prevista amb el ministeri per “pur electoralisme”. “Va ser el partit socialista que no l’interessava fer-lo, i hi havia l’acord de transferències rellevants pels Mossos i pel país. Hem demanat que es faci, no hi ha retorn, però sí que estem preparant els dispositius de la Copa Amèrica en coordinació amb la resta de cossos de l’estat”, ha detallat.

Això sí, ha negat que la proposta d’Eduard Sallent com a major respongués als mateixos propòsits electoralistes. “Ja es va dir quan ningú sabia que hi hauria eleccions, ho vam dir abans”, ha defensat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes