Víctor Font obre la veda

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Víctor Font, excandidat a la presidència del Futbol Club Barcelona, ha analitzat aquest dijous al matí la situació de l’entitat i ha valorat els reptes i oportunitats de futur. Amb una àmplia anàlisi de la situació esportiva, econòmica, social i institucional del Club,  Font ha criticat amb especial atenció la gestió financera de la Junta Directiva presidida per Joan Laporta. “Econòmicament, el club està pitjor que fa dos anys i mig”, ha declarat l’excandidat a les eleccions de l’entitat culer. De fet, justament avui es compleixen vint anys d’ençà que Laporta va assumir la presidència del FC Barcelona el 15 de juny de l’any 2003. Així doncs, dues dècades després, l’empresari granollerí ha exposat i disseccionat la situació de l’entitat encapçalada pel mateix Laporta que, fa dos anys i mig, en va assumir novament la presidència. Amb “sentiments contraposats”, Víctor Font ha dut a terme un col·loqui amb els periodistes Joan Josep Pallàs (Cap d’esports de La Vanguardia), Sonia Gelmà (Catalunya Ràdio), Ramon Besa (El País) i Joan Vehils (SPORT), repassant la situació del club en diversos blocs.

Economia

Font, sense confirmar si tornarà a presentar-se a les eleccions vinents, ha estat especialment crític amb la gestió econòmica de la Junta de Laporta. “Estic trist, decebut i molt preocupat. Això em ve perquè la situació econòmica és molt preocupant. En dos anys i mig, portem mil milions de pèrdues operatives en el negoci ordinari: 500 al primer tancament (que va ser compartit amb l’anterior Junta), 169 l’any passat i aquest serà de 250 pèrdues operatives”, ha dit Font sense ni tan sols haver estat preguntat. “La massa salarial és fins i tot 30 milions més alta que amb Bartomeu. Més despeses, més pèrdues, més deute i menys patrimoni. En definitiva, no hem superat l’herència que vam rebre. Avui en dia el club està pitjor que fa dos anys i mig”, ha afegit.

Al Club ja saben que han d’eixugar uns 250M d’euros per deixar d’estar excedits i entrar als marges del límit salarial. Només es pot inscriure amb el 40% d’estalvi en salaris o amb el 20% de benefici net de la venda de jugadors. En definitiva, amb vendes i nous ingressos. També és cert que, comparant-ho amb la darrera temporada prepandèmica, l’augment de despeses està lluny de ser escandalós si apartem els salaris esportius, tal com explica l’expert en finances Culé de Chamberí al següent fil de Twitter:

Estructura institucional

En l’àmbit institucional, l’excandidat a la presidència ha volgut recalcar la falta de professionalitat i transparència. Una de les solucions plantejades per millorar el futur del Barça és implementar un altre model de governança: “Es requereix un canvi de model de gestió amb gent més professional”, assegura. Tot i haver descartat una moció de censura perquè ho considera “el darrer recurs”, ha volgut deixar clar la necessitat d’adoptar un canvi de rumb en aquest sentit. A més, Font ha mostrat la seva disconformitat amb “l’absència de transparència” de la directiva de Laporta. Concretament, ha parlat sobre l’acord amb Spotify, sobre el procés d’adjudicació de Limak com a constructora del nou Estadi, sobre els preus dels abonaments a cop de volant” i sobre “les comissions que es paguen”.

Objectivament parlant, és evident que amb el nombre d’aficionats i engagement a les mans, el Barça es tracta d’un club d’elit que necessita talent per capitalitzar tot aquest valor tangible. Sobre això, Font ha deixat clara la seva opinió: “El Barça està cada vegada més descapitalitzat de talent. Es necessita una estructura empresarial amb un CEO empoderat”. A més, essent preguntat sobre els famosos ‘ismes’, ha aprofitat per criticar “la incapacitat que té el barcelonisme de no ser capaç de crear un front comú, fugir de les trinxeres i vestir un projecte no personalista cridant al talent que es troba a la competència”. Víctor Font, que va ser present a la final de la Champions entre el Manchester City i l’Inter de Milà, ha assegurat que a la festa del triplet cityzen a Istanbul hi havia “gairebé més catalans que anglesos”. “No podem tenir professionals de qualitat treballant en altres equips”, ha sentenciat

Estructura esportiva

Tot i la tristor, la decepció i la preocupació, Font ha celebrat que en l’àmbit esportiu “s’hagin posat els fonaments d’un projecte de futur” encapçalat per Xavi Hernández. El soci i empresari granollerí ha aplaudit els èxits esportius del tècnic egarenc, però ha criticat la política d’“improvisació constant que ha provocat que s’hagi perdut un temps magnífic per a la reconstrucció esportiva” i ha posat diversos exemples per justificar la seva opinió: Bernardo Silva, Ilkay Gündogan i Erling Haaland.

Preguntat pel seu mètode a l’hora d’incorporar jugadors, Font ha indicat que “és una llàstima no tenir els deures fets per poder incorporar algú com Bernardo Silva que és un jugador que ha dit que familiarment no està a gust a Manchester”. I amb Gündogan em fa por que no passi el mateix. Haaland també volia venir”, ha assegurat. De fet, l’excandidat a les eleccions del club blaugrana ha considerat que l’entitat podria haver tingut prou múscul econòmic per fer front a la incorporació de de l’atacant noruec: “En la qüestió dels fitxatges, no sabem qui mana ni qui decideix. Hi ha molts comportaments que són similars als de la directiva anterior”.

Justament ahir, a l’Auditori 1899 es va celebrar la tradicional reunió anual de la Junta Directiva amb el Senat, els socis més antics de l’entitat. El president Laporta, en la seva intervenció, va assegurar que la present temporada ha estat “bona” en l’aspecte esportiu: “S’ha assolit l’objectiu principal, que era guanyar la Lliga”, va indicar el màxim mandatari. “Però en volem més, som exigents. Des de fa setmanes estem treballant per reforçar el primer equip de futbol. La temporada que ve volem aspirar a tot”, va recalcar Laporta compareixent davant de 112 senadors i assegurant que el Barça es reforçarà i inscriurà jugadors importants per tal de ser competitius. De fet, tant Xavi Hernández com Joan Laporta han reiterat més d’una vegada que tothom vol anar al Barça i que ningú els ha dit mai que no, però Font ha indagat en la idea: “El relat de la situació econòmica del Club ha calat a la indústria”.

Víctor Font i diversos periodistes durant el col·loqui | Sí al Futur
Víctor Font i diversos periodistes durant el col·loqui | Sí al Futur

Font també considera que Pep Guardiola tornarà en un futur al Barça, però que segurament no ho farà per asseure’s a la banqueta: “Serà necessari crear les condicions oportunes perquè torni”, ha afegit. “Si som capaços de posar les condicions adequades, estic convençudíssim que Pep tornarà per tenir un càrrec rellevant dins l’estructura esportiva”, ha dit Font mostrant-se optimista amb el retorn de l’actual entrenador del Manchester City.

“Messi és culer”

I de Pep Guardiola a Lionel Messi. Dos mites del barcelonisme que podrien conformar el Mont Rushmore blaugrana juntament amb altres figures emblemàtiques com Johan Cruyff o Ladislau Kubala. Dos clars exemples que encarnen aquesta pèrdua de talent sobre la qual ha posat èmfasi Víctor Font. De fet, el líder de la plataforma ‘Sí al Futur’ ha assenyalat l’adeu de l’astre argentí i el seu frustrat retorn com “l’error que marcarà la legislatura de Laporta” i relacionant-ho amb “un problema de lideratge i de gestió”. De fet, Font va tenir una trobada amb Xavi fa tres setmanes i van parlar sobre el tema: “Ell estava molt il·lusionat amb la possible arribada de Leo, ho tenia coll avall que venia”, ha comentat.

 

Essent preguntat sobre la seva estratègia, Font ha explicat com ho hauria fet per per tal de convèncer Messi per tal que no marxés: “S’havien de reduir despeses, generar ingressos extraordinaris, activar dues palanques que en el nostre cas era tenir dos socis estratègics que entraven al Club per desenvolupar dues línies de negoci. El que ha fet Inter Miami és el que hauria d’haver fet el Barça fa dos anys”.

Veurem si serà Víctor Font l’encarregat de teixir ponts i restablir el vincle entre Leo Messi i el Barça. En tot cas, no ha confirmat en cap moment si tornarà a presentar-se a les pròximes eleccions.