Catalunya, la segona regió europea que capta més finançament per a startups ‘deeptech’

5 empreses emergents catalanes (Inbrain Neuroelectronics, ABCDx, Time is Brain, ELEM Biotech i Gate2brain) formen part de les 78 ‘deeptech’ seleccionades a la darrera convocatòria de l’EIC Accelerator del 2022 de la Comissió Europea

Publicitat

Catalunya és la segona regió europea que ha aconseguit més finançament per a startups deeptech, segons càlculs d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

Concretament, 5 startups catalanes han aixecat gairebé 40 milions d’euros, en la darrera convocatòria de l’European Innovation Council Accelerator (EIC Accelerator) del 2022 de la Comissió Europea.

Aquestes empreses són Inbrain Neuroelectronics, ABCDx, Time is Brain, ELEM Biotech i Gate2brain, i formen part del total de 78 startups deeptech europees seleccionades, d’entre més de 1.000 candidatures que es van presentar a la convocatòria. Segons càlculs d’ACCIÓ, en conjunt, les empreses emergents catalanes han aixecat 39,7 milions d’euros, xifra que situa Catalunya per davant de Llombardia i només per darrere d’Illa de França. D’aquesta manera, les 5 startups deeptech representen el 8,4% del conjunt de finançament rebut i el 6,4% del total d’empreses finalistes. Per ciutats, Barcelona lidera el volum de finançament captat, amb 33,9 milions d’euros, per davant de Milà i Espoo (a Finlàndia).

D’entre les catalanes, la startup que ha aconseguit més finançament és Inbrain Neuroelectronics, dedicada a les neuroteràpies, que ha obtingut 17,5 milions d’euros, la quantitat màxima a la qual es podia optar. També del mateix sector, ABCDx ha rebut 8,8 milions d’euros, seguida de Time is Brain, amb 5,8 milions d’euros. Per la seva banda, ELEM Biotech, especialitzada en la tecnologia dels bessons digitals, ha aixecat 5,1 milions, i Gate2brain, del sector de la biotecnologia, n’ha obtingut 2,5.

Publicitat

L’EIC Accelerator és una iniciativa europea que ofereix finançament a startups i pimes que desenvolupin projectes innovadors de gran impacte, amb potencial per crear nous mercats o transformar de manera disruptiva els existents. Al llarg del conjunt de convocatòries del 2022, les startups catalanes Ignion, Methinks Software i Saalg Geomechanics també van rebre finançament. Aquest 2023, el programa compta amb un pressupost de 1.130 milions d’euros que es repartiran en quatre convocatòries. Per al període 2021-2027, el pressupost total és de 10.000 milions d’euros.

Les startup ‘deeptech’ a Catalunya

Les deeptech són empreses amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent de l’àmbit STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners. Sovint compten amb fundadors sorgits del sistema universitari i de recerca, i ofereixen solucions als desafiaments globals, desenvolupen productes físics (i no serveis digitals) i presenten una escalabilitat més elevada que les startups que no ho són.

Segons el primer estudi d’ACCIÓ que radiografia aquest àmbit, a Catalunya hi ha actualment 291 startups deeptech, el 15,3% del total de l’ecosistema de startups català. Aquestes empreses generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats i facturen 124 milions d’euros de manera agregada. Per sectors, el 40% de les deeptech es dedica a la biotecnologia; el 23%, a la intel·ligència artificial; l’11%, als materials de frontera (és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals); el 8,6%, a la robòtica, i el 5,9%, a la fotònica.

L’agència per la competitivitat de l’empresa del Govern compta amb diversos instruments de suport a les empreses deeptech. És el cas de l’ajut Startup Capital, que ja ha obert la seva convocatòria per a aquest 2023 i estarà disponible fins al 16 de maig. L’ajut va destinat a empreses que necessitin finançament per portar a terme les fases inicials dels seus projectes, desenvolupar el seu producte o servei, i validar e model de negoci per arribar a mercat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca