L’esport femení ocupa un 10,4% dels blocs esportius de TV3

La presència de les dones en la informació esportiva avança però està “massa lluny de la paritat”, segons el CAC

Publicitat

Un estudi europeu coordinat pel Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha alertat que la presència de dones en la informació esportiva avança però encara està “massa lluny de la paritat”. L’informe de la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies ha analitzat la bretxa de gènere en la programació esportiva de vuit televisions públiques de Catalunya, França, Portugal, Croàcia i Andalusia i ha constatat una millora “notable” en els darrers anys. La informació sobre esport femení en els informatius de TV3 suposa el 10,4% del temps total de les notícies esportives. Segons l’informe, aquest percentatge triplica el registrat fa sis anys, que era del 3,9% però queda per sota de la presència de la dona en informació política, on arriba al 38,9%.

La infrarepresentació de la dona en l’àmbit esportiu no és exclusiva de Catalunya, sinó que també es produeix a França, Andalusia, Croàcia i Portugal. “Els mitjans públics catalans i croates són els millor situats”, han declarat des del CAC.

En relació amb Esport3, la presència de la dona esportista en l’informe del 2022 ha estat del 10,5%, la qual cosa suposa duplicar la dada de l’informe del 2016 del 5,3%.

L’informe de la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies ha recordat que les retransmissions esportives estan “supeditades a la capacitat dels diferents prestadors d’accedir a l’adquisició de drets d’emissió de les competicions”.

Publicitat

L’informe s’ha realitzat després d’haver estudiat tres setmanes de programació del 2022, amb mostres dels mesos de març, abril i maig. En total, les cinc autoritats reguladores participants han analitzat 1.395 programes i més de 750 hores de programació.

D’altra banda, amb les mateixes dades el CAC ha realitzat un estudi concret sobre la televisió pública catalana. Aquest treball apunta que en els informatius de TV3 la proporció d’informació esportiva protagonitzada únicament per dones ha estat del 10,4%, tenint en compte tot el programa. El temps dedicat a l’esport masculí s’ha situat en el 80,4% i el 9,2% restant s’ha destinat a esports on participen conjuntament homes i dones.

“Això suposa que la presència de dones esportistes s’ha triplicat en els darrers sis anys, atès que el percentatge de TV3 va ser del 3,9% el 2016. Però encara té espai per millorar si es compara amb la presència de la dona en la informació política d’aquest canal: segons el darrer informe quadrimestral del CAC (gener-abril del 2022), la presència de la dona política en els informatius de TV3 se situa en el 38,9%”, han exposat.

En relació amb Esport3, la presència de la dona esportista a l’informe del 2022 ha estat del 10,5%, la qual cosa suposa duplicar la dada de l’informe del 2016 (5,3%).

Pel que fa a la resta de canals mediterranis, el temps dedicat a l’esport femení ha oscil·lat entre el 19% de Croàcia i l’1,8% de Portugal. El canal generalista croata (HRT1) n’obté la proporció més elevada, però, en canvi, el temps de notícia és el més reduït en termes absoluts (poc més de dues hores).

El resultat d’Andalusia (on es va analitzar el canal Andalucía TV, que comparteix informatius amb Canal Sur) ha estat del 8,3%. En el cas de França, els resultats han estat gairebé la meitat que a Catalunya. En concret, France 2 ha destinat a l’esport femení el 4,7% del total de temps esportiu en els seus informatius, mentre que a France 3 s’ha situat en el 6,4%.

Pel que fa als magazins esportius, a Catalunya i Croàcia el temps dedicat a l’esport femení ha estat “minoritari” i, en alguns casos “pitjor” que en els informatius de televisió. En concret, la presència de continguts centrats en les dones ha oscil·lat entre el 14,3% i l’1,1%. El resultat més alt (14,3%) ha correspost a France 3, el doble que en els informatius d’aquesta cadena. Molt semblant ha estat el cas d’Andalucía TV (14,2%). En una posició per sota de la mitjana s’ha situat Esport3, amb el 2,5%, una quarta part de la dada obtinguda en els informatius del mateix canal (10,5%). A la cua s’hi troba la RTP1 portuguesa, que, amb només l’1,1%, està en línia amb el resultat dels seus informatius (1,8%).

Encara en l’apartat de magazins d’esports, l’estudi també ha mesurat la composició de les tertúlies i els debats, en els quals la presència de les dones no depèn de l’actualitat informativa, sinó només de la decisió de la direcció dels programes.

En aquest cas, la presència més elevada de tertulianes i participants en debats ha estat a Esport3, on gairebé el 24% de les intervencions ha estat per part de dones (sobre un total de 752 participacions).Pel que fa al canal SPTV, la proporció de dones en espais de tertúlies i de debats esportius ha estat del 6,6% (sobre un total de 271 participacions).

Finalment, pel que fa a les retransmissions esportives, En el cas d’Esport3, s’hi ha registrat un 30,6% de retransmissions d’esports practicats només per dones. En el cas de TV3, el resultat ha estat del 100%, però cal matisar que aquest percentatge correspon al fet que només van emetre dues retransmissions: dos partits de futbol de la Lliga Iberdrola, jugada per dones

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca