La Moncloa reconeix l’ús dels aparells de l’Estat per atacar l’independentisme

Fonts de l'executiu apunten que el govern de Rajoy va utilitzar els aparells de l'Estat "en benefici partidista del PP"

Publicitat

L’executiu espanyol considera que les informacions aparegudes aquest dimarts a ‘La Vanguardia’ i ‘El País’ sobre l’operació Catalunya comandada pel Ministeri de l’Interior en els temps de Jorge Fernández Díaz posen de manifest una situació “greu”. Segons fonts de l’executiu, un cop més emergeixen informacions sobre un operatiu que va consistir a utilitzar els aparells de l’Estat “en benefici partidista del PP”. “El PP utilitzava mecanismes de l’Estat per fer oposicions d’estat”, sostenen. En tot cas, les mateixes fonts apunten que la justícia “està funcionant” després que el jutjat d’instrucció 13 de Madrid hagi acceptat una querella de Sandro Rosell i la Fiscalia hagi avalat la investigació.

Tot plegat després que aquest dimarts el diari ‘La Vanguardia’ ha publicat que el jutjat 13 de Madrid ha obert una causa sobre aquella operació, mentre que ‘El País’ ha publicat alguns dels xats de la cúpula del Ministeri de l’Interior durant el mandat de Jorge Fernández Díaz amb comandaments policials per perjudicar l’independentisme i Podem.

En roda de premsa al Congrés, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha lamentat que la manca de voluntat del PSOE ha provocat que el Congrés no hagi constituït encara la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya que la mateixa cambra baixa va aprovar crear al mes de setembre amb el suport del PSOE, Podem, ERC, Junts, PDeCAT, Bildu, BNG i CUP.

Segons Rufián, aquella votació no s’ha traduït en la creació real de la comissió d’investigació, malgrat que “seria bo que s’investigués” perquè “no solament havien espiat de forma al·legal a independentistes, sinó també a periodistes i advocats”. “Crec que per democràcia s’hauria de fer, però pinta regular”, ha dit.

Publicitat

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, s’ha expressat en els mateixos termes. Nogueras ha recordat que l’operació Catalunya és “un fet gravíssim” que “el ‘todo por la patria’ no pot tapar”. “La falsa normalitat en què alguns ens volen no existeix, i cada dia surten proves que ho acaben desmuntant”, ha dit.

També el portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha afirmat que seria un “error” no constituir la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya abans que acabi la legislatura.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s’ha desentès d’aquestes crítiques. “És veritat que hi ha aprovada una comissió d’investigació”, ha dit, i “els grups s’hauran de posar d’acord per veure com es posa en marxa i com funciona”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes