Turull insta ERC a “explicar” l’acord amb el PSOE

Turull carrega contra la reforma del Codi Penal per la decisió del Suprem: "El resultat és invers al que es pretenia"

Publicitat

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat contra la reforma del Codi Penal que derogava la sedició i modificava el delicte de malversació sense ànim de lucre després que el Tribunal Suprem hagi decidit aquest dilluns mantenir les penes d’inhabilitació absoluta als exmembres del govern condemnats per malversació en el cas de l’1-O. “El resultat és invers al que es pretenia”, ha denunciat Turull en una roda de premsa a la seu del partit poc després que s’hagi fet pública la revisió de les condemnes. Per a l’exconseller de la presidència condemnat per l’1-O, la reforma del Codi Penal “continua criminalitzant l’1-O i ha instat ERC a “explicar” l’acord amb el PSOE per fer aquests canvis legislatius.

“Al PSOE ja li va bé, qui ha fet els acords amb ells són els que s’hauran d’explicar”, ha remarcat. En aquest sentit, Turull ha criticat que “si la idea” de la reforma del Codi Penal “era la desjudicialització”, finalment “els resultats” d’aquest dilluns han demostrat que “res ha canviat i que el Suprem continua fent de legislador, d’opinador polític i de justicier”. “L’únic que no sabem, i no vull entrar en especulacions, és si els altres (ERC) sabien o no que jugaven a matisar, però continuaven criminalitzant l’1 d’octubre” ha lamentat Turull”, ha puntualitzat l’exconseller de la Presidència.

Amb tot, a Junts el que més preocupa d’aquesta resolució és l’impacte que tindrà “per a totes les persones que encara estan pendents” de judici, com per exemple aquells pendents de les causes al jutjat número 13 de Barcelona. Hi ha una trentena de polítics, càrrecs de confiança, funcionaris i treballadors de la Generalitat processats per delictes de malversació, desobediència, entre d’altres.

Decisió del Suprem

Publicitat

La sala penal del Tribunal Suprem ha condemnat aquest dilluns l’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació. A tots ells els manté les penes d’inhabilitació absoluta fins al 2031 -en el cas de Junqueras i Bassa- i fins al 2030 -a Romeva i Turull- perquè el tribunal rebutja rebaixar les penes per malversació.

En la revisió de les condemnes per la reforma del Codi Penal, el tribunal ha substituït la sedició per la desobediència a tots els exmembres del Govern. A Jordi Sánchez i a Jordi Cuixart, per contra, els condemna per desordres públics.

Amb la substitució de la sedició per la desobediència i els desordres públics, les penes d’inhabilitació s’extingeixen per a Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn i els ‘Jordis’.

Respecte a la modificació del Codi Penal, Turull ha afirmat que la resolució “confirma la dinàmica de sempre” i que “el gran problema de l’Estat és que, més que separació, hi ha un creuament de poders”. “Qui marca qui pot fer política o no a Catalunya és el Tribunal Suprem, no les urnes”, ha afegit, acusant els jutges d’intentar “perpetuar un escarment” contra l’independentisme.

Pendents de parlar amb els advocats

Turull ha explicat que aquesta mateixa tarda mantindran una reunió amb els seus advocats per estudiar la decisió del Suprem, però ja ha avançat que presentaran “tots els recursos possibles” i que arribaran fins a Europa, que és “on hi ha justícia de veritat i no venjança”.

Excepte els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, la resta de líders independentistes condemnats per l’1-O van presentar un recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans per denunciar la vulneració de diversos drets fonamentals, com el dret a un judici just, a la llibertat d’expressió i reunió, així com de drets polítics, en el cas de l’1-O. Estrasburg estava a l’espera de la revisió de les condemnes del Suprem per valorar els pròxims passos a seguir.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca