L’advocada de Borràs acusa les altres defenses d’entregar al ministeri fiscal proves que la perjudiquen

L'advocada apunta a una falta deontològica dels altres lletrats i demana suspendre el judici per buscar més proves

Publicitat

La defensa de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha demanat en la primera sessió del judici per suposades irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) que se suspengui el procediment mentre busquen “proves” a les quals no hagin tingut accés les altres dues defenses, perquè podrien haver negociat un pacte amb la fiscalia. Segons la lletrada Isabel Elbal, aquestes negociacions podrien vulnerar el dret de defensa de Borràs, perquè haurien permès a la fiscalia accedir a documents de les tres defenses. Per això, considera que els altres dos advocats podrien haver comès una falta deontològica, ja que fins i tot un informe pericial de la defensa d’Isaías Herrero va ser pagat a parts iguals pels tres acusats.

La defensa de Borràs, com ja va fer per escrit aquest dijous, ha demanat intervenir en últim lloc, després de les altres dues defenses per si aquestes han pactat amb la fiscalia i així poder-se defensar.

Les defenses d’Herrero i Pujol han lamentat les formes utilitzades per la defensa de Borràs per demanar intervenir en l’últim torn, en acusar-les d’haver buscat un benefici penal particular en contra de la presidenta del Parlament suspesa. També li han demanat que no els titlli de “coacusadors”. El tribunal, per majoria de dos a un, ha decidit mantenir de moment l’ordre preestablert, i la defensa de Borràs, que ha protestat, seguirà sent la primera en intervenir just després del ministeri públic.

En un dura intervenció, Elbal ha remarcat que la fiscal Assumpta Pujol ha dit que el suposat pacte “inconfessable ara mateix” entre el ministeri públic i les defenses d’Isaías Herrero i Andreu Pujol no està “formalitzat” i no l’ha desmentit. Això, segons ella, converteix els dos altres dos acusats en “coacusadors”, cosa que podria vulnerar el dret de defensa de Borràs. En aquest sentit, ha dit que només les negociacions entre fiscalia i defenses ja podria vulnerar el seu dret de defensa i, per tant, ha anunciat que demanen al col·legi d’advocats la dispensa per poder revelar les converses confidencials entre els diversos advocats. Si la comissió deontològica i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ho autoritzen, la defensa de Borràs podrà revelar estratègies processals de les altres dues defenses.

Publicitat

La lletrada ha explicat que des de fa tres anys les tres defenses s’han anat reunint i intercanviant impressions i documentació. De fet, van pagar entre les tres un informe pericial que ha permès descartar la malversació de fons públics. Per això, sospita que les converses entre les defenses d’Herrero i Pujol amb la fiscalia haurien permès al ministeri fiscal accedir a documents intercanviats entre els defensors i conèixer la seva estratègia de defensa, cosa que perjudicaria Borràs, ha dit. De fet, ha dit que només l’existència d’aquestes converses entre dues defenses i la fiscalia ja farà que la presidenta suspesa del Parlament no tingui un judici just, “encara que no s’arribi a un acord”.

El possible pacte es va fer públic dimarts a la tarda i això ha fet que la defensa de Borràs busqui des d’aleshores proves a les quals no hagin tingut accés les altres dues defenses, ha dit Elbal. Per això, ha demanat més temps per buscar-les i que el procediment se suspengui més enllà del 20 de febrer, quan està previst reprendre les sessions. A més, mentrestant demanaran la dispensa a l’ICAB. Si els la donen, demanarien l’interrogatori com a testimonis de dos pèrits informàtics que van fer l’informe de les defenses per descartar la malversació i perquè expliquin els secrets professionals de les altres dues defenses.

En una dura resposta, l’advocada d’Herrero, Marina Roig, ha dit que és habitual que les defenses parlin entre elles i ha posat en dubte que un possible pacte amb la fiscalia afecti el dret de defensa de Borràs. “A vegades el temps passa, les acusacions es van concretant i les defenses van parlant amb la fiscalia, d’acord amb el codi deontològic i el respecte entre defenses, és vàlid i legítim; instrumentalitzar el tema a la sala de vistes no és adequat, i no sé si es pretén que tingui efectes fora d’aquí”, ha dit. “El Suprem ja ha dit que el dret de defensa és individual i no cal que fem un xou”, ha reblat.

Aforament i recusació

D’altra banda, Elbal ha dit que el reglament del Parlament només permet suspendre la condició de diputat per delictes de corrupció. Segons ella, el judici per prevaricació i falsedat en document públic no són delictes de corrupció i, per tant, Borràs no hauria d’haver estat suspesa com a diputada. Tot i així, ha demanat anul·lar el procediment, ja que des de finals de juliol Borràs està suspesa com a diputada i presidenta de la cambra catalana i això faria que hagués perdut l’aforament i, per tant, el TSJC ja no sigui el tribunal indicat per jutjar-la, sinó que hauria de ser un tribunal ordinari. La fiscalia li ha respost que Borràs està suspesa com a diputada, però segueix sent-ho legalment i per tant manté l’aforament.

La lletrada també ha reiterat la petició de recusació del president del tribunal jutjador i del mateix TSJC, Jesús María Barrientos, per la seva suposada falta d’imparcialitat. Segons Elbal, les declaracions públiques de Barrientos contra el procés sobiranista el fan poc imparcial respecte Borràs. L’advocada ha dit que no dubta de la professionalitat de Barrientos, però sí de la seva capacitat per sobreposar-se al seu “ànim” contra els independentistes.

També ha demanat anul·lar diverses proves com el bolcat de diversos ordinadors i arxius informàtics i que declari com a testimoni l’exconseller de Cultura Lluís Puig, ara a l’exili. El TSJC va descartar inicialment Puig en considerar-lo “rebel” a la justícia espanyola, cosa que perjudicaria la seva credibilitat. Però Elbal ha recordat que sí que s’han acceptat els altres dos consellers de Cultura, com Santi Vila i Ferran Mascarell, i que Puig està a disposició de la justícia belga. Si no se l’acaba admetent com a testimoni, ha dit Elbal, serà evident que es fa per la seva condició d’independentista i com a membre d’un “grup objectivament identificable”, com va dir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa uns dies. La fiscalia no s’ha oposat a la declaració de Puig per videoconferència.

Possible nul·litat

L’advocat d’Andreu Pujol, Àlex Solà, ha demanat anul·lar totes les diligències practicades des del 15 de maig del 2018. La causa s’havia iniciat en un jutjat de Manresa el 15 de novembre del 2017 contra Herrero, després de descobrir en unes converses seves les possibles irregularitats a la ILC, arran d’una investigació prèvia per falsificació de bitllets i tràfic de drogues. La causa s’hauria d’haver declarat complexa com a molt tard el 15 de maig del 2018. La fiscalia ho va demanar abans, però el jutjat de Manresa ho va dictaminar el 18 de maig, tres dies massa tard. Per això, Solà creu que només es pot jutjar tot allò investigat fins el 15 de maig, quan encara ni el seu client ni Laura Borràs estaven investigats.

L’advocada d’Herrero, Marina Roig, ha demanat anul·lar certes intervencions telefòniques i informàtiques.

En la seva intervenció per presentar les seves qüestions prèvies, la fiscalia ha fet algunes modificacions dels fets descrits en el seu escrit d’acusació. També ha demanat dues proves més per contrarestar algunes peticions de les defenses. Així, la fiscalia vol que uns mossos informàtics que havien de declarar com a testimonis ho facin com a pèrits per verificar la cadena de custòdia del material informàtic intervingut. En el mateix sentit ha demanat aportar documentalment les actes del bolcat informàtic.

L’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, ha criticat que algunes proves proposades aquest divendres per la fiscalia esmenten unes diligències indeterminades del propi ministeri fiscal de les quals fins ara no se’n tenia coneixement. Boye ha demanat explicacions sobre això, i la fiscal ha assegurat que no eren unes noves diligències d’investigació i que no hi ha més documentació que la que s’ha aportat i que les diligències indeterminades es van obrir per procediments interns del propi ministeri fiscal.

Finalment, i a petició de l’advocat de Borràs, el tribunal ha decidit que, excepcionalment, es faci una segona sessió de qüestions prèvies dimarts que ve. Boye vol tenir temps de comparar la qualificació inicial de fiscalia amb els canvis anunciats aquest divendres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca