La Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Futbol tornen a unir-se contra l’LGBTI-fòbia en el futbol

“Som energia, som respecte, som actitud: a l’esport tothom és benvingut” és enguany l’eslògan de la campanya catalana al voltant del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en el Futbol

Publicitat

La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) del Departament de la Presidència, i la Federació Catalana de Futbol se sumen un any més a la celebració del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en el Futbol, que es commemora el 19 de febrer. Una reivindicació que es fa extensiva a tot l’àmbit de l’esport.

Aquesta jornada té l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

La Generalitat de Catalunya uneix esforços per combatre i aturar la discriminació vers les persones LGBTI+, i anima el sector esportiu a fer-ne la màxima difusió i denunciar qualsevol mena d’agressió, insult, amenaça, xantatge o incitació a la violència o a la discriminació envers aquest col·lectiu dins i fora del terreny de joc.

Enguany, la campanya a Catalunya està presidida per l’eslògan “Som energia, som respecte, som actitud: a l’esport tothom és benvingut”. El missatge esdevé una crida i un compromís per garantir la participació en l’esport i l’activitat física de totes les persones, sigui quina sigui la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Alhora, s’apel·la a la importància de la inclusió als terrenys de joc en un marc d’igualtat i respecte.

Publicitat

El Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en el Futbol es commemora el 19 de febrer, dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic, d’origen nigerià, Justin va cursar la majoria de la seva carrera esportiva en el futbol anglès i va arribar a jugar en més de cinc equips. En record a la memòria d’aquest jugador i amb l’objectiu de destacar la seva lluita i coratge i el rol com a pioner de la visibilitat de les persones LGBTI+ en l’àmbit de l’esport, va néixer la iniciativa per impulsar la data del 19 de febrer com a Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en el Futbol.

El Govern promou l’etiqueta #esportsegur per donar suport a les accions d’aquesta reivindicació, en el marc de la campanya impulsada per la SGEAF per informar, sensibilitzar i conscienciar les entitats i professionals de l’esport contra les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips que es puguin donar en aquest àmbit.

La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGTBI+ i evitar-los situacions de discriminació i violència, per assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. La Llei introdueix criteris d’acció positiva contra qualsevol classe de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere en les activitats, esdeveniments i instal·lacions esportives.

La Llei també estableix que les administracions públiques de Catalunya han de garantir la formació i la sensibilització adequada dels i les professionals que fan tasques de prevenció, detecció, atenció, assistència i recuperació en diferents àmbits, com el de l’esport.

La diferència i la diversitat enriqueix i transforma la societat, una transformació que s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut. L’esport i l’activitat física formen part de la vida de moltes persones i suposa una part essencial del seu benestar.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes