L’AMI s’uneix a ERC i la CUP i no acompanyarà Borràs al TSJC

L'entitat municipalista argumenta que dona suport als encausats per temes relacionats "clarament" amb la independència

Publicitat

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) tampoc acompanyarà Laura Borràs al TSJC. Tal com ha pogut saber l’ACN, l’entitat ha decidit no assistir aquest divendres al matí a les portes del tribunal, on Junts han fet una crida per donar suport a la seva presidenta. L’AMI, que presideix l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni (ERC), argumenta que l’entitat sempre ha donat suport als encausats per “temes relacionats clarament amb la independència” i en la defensa del país, els drets i les llibertats. El Govern, el Parlament, ERC i la CUP tampoc assistiran a la convocatòria per acompanyar Borràs. Sí que hi anirà el vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona.

Consultades per l’ACN, fonts de l’AMI afegeixen que l’entitat independentista també es manté “al marge” en temes personals, polítics o professionals de l’àmbit polític i institucional.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat aquest dijous que el partit “tanca files” amb la seva presidenta. En una atenció als mitjans des del Parlament, Rius ha avisat que Borràs hauria de “recuperar” els “càrrecs de presidenta” del Parlament en cas que el TSJC l’absolgui. Rius ha remarcat que el “gruix” de la direcció i del grup parlamentari de Junts acompanyarà Borràs al TSJC, però no ha confirmat si el seu candidat a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, hi assistirà.

L’expresident de la Generalitat Artur Mas no hi anirà, tal com han confirmat a l’ACN fonts de l’oficina de l’expresident. Mas no és afiliat de Junts, però el juliol de 2022 va signar un manifest de suport a Borràs, junt amb els també expresidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

Publicitat

El TSJC ha fixat per al 10 de febrer l’inici del judici contra la presidenta del Parlament suspesa, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La fiscalia demana sis anys de presó, 21 d’inhabilitació per a càrrec públic i 144.000 euros de multa per a Borràs per un delicte continuat de prevaricació i un altre de falsedat en document públic amb l’agreujant de prevaler-se del seu caràcter públic.

“No té res a veure amb l’1-O o la lluita per la independència”, va insistir dilluns Marta Vilalta, portaveu d’ERC, que també va recordat que la presidenta de Junts està acusada per qüestions de “mala praxi” administrativa i per “mala gestió”.

Pacte per inculpar Borràs

L’acusat d’adjudicar-se els contractes de la ILC, Isaías Herrero, negocia un pacte amb la fiscalia per rebaixar la petició de pena, segons va avançar dimarts ‘La Vanguardia’ i van confirmar a l’ACN fonts jurídiques. El pacte comportaria l’autoinculpació del mateix Herrero i la inculpació de Borràs, que en el moment dels fets investigats presidia l’entitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca