Sis anys després, Aragó es proposa reobrir l’exposició de les obres de Sixena

Publicitat

El govern d’Aragó vol reobrir enguany l’exposició de les obres de Sixena que estaven al Museu de Lleida i van ser traslladades al 2017 per ordre judicial i amb l’entrada de la Guàrdia Civil. Ho preveu fer quan finalitzin els treballs de restauració del claustre i també a les naus on hi havia els antics dormitoris. L’executiu aragonès hi ha invertit més de 6,5 MEUR des de 2015 i amb motiu de la celebració de ‘L’any Sixena’, que commemora la declaració de monument nacional del monestir, confien que es culmini el trasllat de les obres en litigi amb els frescos que hi ha al MNAC. Un dels actes centrals serà la celebració d’un consell de govern al monestir, que està buit des de 2020, quan va marxar la congregació de monges que hi vivia.

El conseller de Cultura del govern aragonès, Felipe Faci, ha presentat aquest dilluns els actes de ‘L’any Sixena’ i ha recordat la inversió de l’executiu en el monestir des que en va assumir els competències. Dels 6,5 MEUR invertits, 1,8 milions s’han gastat i es gastaran durant els exercicis 2022 i enguany per acabar les obres de restauració del claustre de les naus on hi havia les antics dormitoris. L’objectiu és ampliar la zona expositiva. Aquestes darreres obres han estat finançades amb fons Next Generation.

A banda de l’adequació dels antics dormitoris per tal que s’hi puguin exposar obres, també s’han creat un magatzem i un taller de restauració pensant en el possible trasllat de les pintures murals que hi ha exposades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Aquest trasllat està pendent d’una resolució de Tribunal Suprem després que s’hagi posposat en moltes ocasions a causa de la fragilitat i  el risc que suposaria per a la seva conservació un moviment d’aquestes característiques.

De fet, la Direcció General de Patrimoni Cultural del govern d’Aragó assegura que ja tenen redactat un “protocol de recepció” de les pintures murals, que estipula la seva manipulació i col·locació, en previsió que la sentència del Suprem sigui favorable a Aragó.

Publicitat

El projecte expositiu del Monestir de Sixena girarà al voltant de la vida al monestir. Es vol donar a conèixer la comunitat monàstica amb l’exhibició de documents originals i els bens que van ser traslladats des del Museu de Lleida al 2017. Aleshores es van ubicar als dormitoris del monestir en un espai inaugurat aquell mateix any. En destaquen els tres sarcòfags de les monges de Sixena, que l’any passat es van cobrir amb vitrines per protegir-los.

El Monestir de Sixena està buit des de l’any 2020, quan les monges que aleshores hi vivien, les germanes de Betlem, van decidir marxar-ne. Els actes de celebració de ‘L’any Sixena’ inclouen, entre d’altres, la celebració d’un consell de govern de l’executiu aragonès a les dependències de mateix monestir el pròxim 28 de març a la Sala Capitular.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca