ERC no acompanyarà Borràs en l’inici del judici:

"És un cas de mala praxi que no té res a veure amb la repressió"

Publicitat

ERC no participarà de l’acompanyament a la presidenta de Junts, Laura Borràs, en l’inici del seu judici, aquest divendres al TSJC. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha argumentat en roda de premsa que el judici contra la presidenta del Parlament suspesa no té “res a veure amb la repressió”: “És un cas de mala praxi i mala gestió de recursos públics”. Vilalta ha recordat que Borràs està acusada de prevaricació i falsedat documental, i ha insistit que no té cap vincle amb l’1-O ni amb la lluita per la independència. Vilalta també ha avisat que “no s’entendria” que Junts presentés una esmena a la totalitat contra els pressupostos. Ha constatat que el 80% de les mesures dels comptes el va elaborar l’exconseller Jaume Giró (Junts).

“No té res a veure amb l’1-O o la lluita per la independència”, ha insistit Vilalta sobre el cas judicial contra Borràs. La portaveu d’ERC ha recordat que la presidenta de Junts està acusada dels delictes de prevaricació i falsedat documental, per qüestions de “mala praxi” administrativa i per “mala gestió”. “Des d’ERC sempre hem estat i estarem molt compromesos en la lluita contra la corrupció, i l’ètica republicana en la gestió dels ens públics”, ha justificat.

Així ha argumentat Vilalta que el seu partit no acompanyi Borràs aquest divendres al matí: “No té res a veure amb la repressió”. ERC no considera que calgui donar “solidaritat” a un cas així. De fet, tot el contrari. La seva portaveu ha afegit que la formació republicana continuarà lluitant contra els casos de corrupció i mala praxi, i perquè hi hagi “ètica”. Vilalta ha apuntat que “sap greu” si aquesta decisió pot “dificultar algunes relacions”, però ha reivindicat la posició “clara” d’ERC. “No podem permetre que es produeixin casos de corrupció, de mala praxi, o fer veure que són el que no són”, ha conclòs.

Al novembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fixar per al proper 10 de febrer l’inici previst del judici contra Borràs, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Les següents sessions seran del 20 al 23 de febrer, i del 27 de febrer a l’1 de març, sempre de matí i tarda.

Publicitat

La fiscalia demana sis anys de presó, 21 d’inhabilitació per a càrrec públic i 144.000 euros de multa per a Borràs per un delicte continuat de prevaricació i un altre de falsedat en document públic amb l’agreujant de prevaler-se del seu caràcter públic.

Sobre els pressupostos, Vilalta també ha subratllat que “no s’entendria” que hi hagués formacions que presentessin una esmena a la totalitat contra els comptes. La portaveu ha indicat que això suposaria “donar l’esquena” a la salut, l’educació, les famílies vulnerables, la lluita contra la violència masclista, la cultura i la llengua, la transició verda o les energies renovables.

Llei del ‘només sí és sí’

En clau de política espanyola, Vilalta ha insistit que ERC no avala la ‘llei mordassa’ tal com està plantejada en aquests moments, i ha afegit que no donarà suport a la seva tramitació. Sí que el partit ha acceptat que la llei superi el tràmit de la ponència però perquè es pugui debatre en comissió i “s’obri el debat”.

Pel que fa a la llei del ‘només sí és sí’, Vilalta ha opinat que no es pot eliminar el concepte del consentiment, que s’ha introduït a la norma, perquè és un “tema nuclear”. La llei està “ben feta”, al parer d’ERC, perquè posa el consentiment al centre. La portaveu ha demanat que no es modifqui l’element durant la nova tramitació perquè suposaria fer “passos enrere”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes