Art i literatura a foc lent

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Des que recomano llibres a les xarxes només he fet que ensopegar amb projectes literaris i culturals ben bonics. És maco que passi això perquè a vegades les xarxes tenen una connotació negativa ja intrínseca i, en canvi, a mi majoritàriament m’ha aportat coses bones. No només llegir bastant més i tenir l’oportunitat de comentar llibres amb altres lectors, també crear comunitat, endinsar-me en nous gèneres i descobrir noves formes de llegir i percebre les històries. Fa uns mesos, enmig de tota aquesta voràgine lectora que sembla que no ens haguem d’acabar mai, vaig descobrir Narranación, una revista col·laborativa de relats i contes il·lustrats que alhora també és un pòdcast de divulgació literària i cultural. Fa poc que els conec però des que m’hi vaig topar, la cosa amb ells ha estat intensa. Cada revista està formada per uns quants contes —en català i en castellà— acompanyats d’una il·lustració que els complementa. Els relats són de temàtica lliure i cada il·lustració segueix una tècnica pròpia. Els escriptors són d’edats diverses i provinents de professions i sectors també diferents i és per això que la revista és d’una riquesa excepcional. A més, tot l’amor que hi posen i la cura que tenen amb l’edició salta a la vista.

Les persones que en formen part defineixen Narranación com una aventura que fomenta la creativitat, la literatura i la il·lustració, però jo crec que és molt més que tot això. Per a mi, d’entre totes aquestes coses que caracteritzen la revista, n’hi ha una de molt important: el cuinar a foc lent. Un dia, en Javi Fernández, un dels impulsors del projecte, em va dir que cada revista surt quan ells senten que és prou bona, quan cada relat i cada il·lustració estan llestos. No els agrada córrer perquè estan convençuts que aquest ritme frenètic amb el qual vivim cada dia acabaria perjudicant la qualitat de cada número. I amb això a mi ja em van guanyar. No estem acostumats a treballar amb paciència, tot el que fem és per abans-d’ahir. Pressa, sempre molta pressa. Crec que aquesta essència de la qualitat per sobre de la quantitat és un valor que s’ha anat perdent amb el temps. Vivim en la immediatesa i això sovint ens fa perdre el nord. Sort que encara queden iniciatives com Narranación que recuperen el rumb i ens recorden que l’art, en essència, s’ha de pensar i elaborar amb temps.

La gent de Narranación, a més, són un cul inquiet! Típic dels entusiastes, oi? Aquest any també s’han aventurat a organitzar els primers premis literaris de la revista —amb premi al millor relat, a la millor il·lustració i menció especial al millor conjunt de conte i il·lustració—, que es va celebrar el primer cap de setmana d’octubre en l’acte de cloenda del Mercat de Lletres d’Igualada. Els components de la revista, juntament amb l’Ajuntament i la biblioteca, van organitzar les jornades de la fira. Poder-hi ser i formar-ne part va ser tot un privilegi. És molt gratificant i bonic que passin coses fora de Barcelona —descentralitzem la cultura, si us plau!—. Tots els quilòmetres que vaig fer van valer la pena. No només per participar-hi de manera activa i directa, sinó també per comprovar de primera mà l’esforç i dedicació que hi ha darrere de cada una de les activitats. Una feinada de mesos que s’esgota en dos dies!

Narranación és un dels molts projectes col·laboratius que hi ha a casa nostra. Persones que, sense cap pretensió ni afany de lucre, tenen ganes de promoure l’art, la literatura i la creativitat i aportar el seu granet de sorra en el panorama cultural català. I a vegades, no se’ls valora prou. Això és perquè amb els pocs recursos que tenen els costa donar-se a conèixer. Donem-los la mà i diguem sí a projectes ben fets i carregats d’entusiasme. Apostem-hi, perquè, al final, aquest art fet a foc lent, reflexiu, imaginatiu i carregat de bones idees és el que ens queda. I el que ens fa créixer.