Igualtat i Feminismes signa un augment de més del doble en el pressupost per la xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Amb una vigència de quatre anys, l’Acord Marc representa una eina de finançament sostenible i flexible per a ajuntaments de més de 20.000 habitants i consells comarcals.

Publicitat

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat aquest matí durant la visita al Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Vendrell l’augment de la partida pressupostària destinada a la Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). El pressupost del període 2022-2025 serà més del doble comparat amb el de l’anterior etapa 2018-2021, passant dels 14.603.806 euros fins als 37.433.031 euros.

En concret, aquesta partida s’integra dins del nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, cooperació i finançament als ens locals per al desplegament dels serveis i les polítiques d’igualtat i feminismes, signat ahir dijous per la Conselleria, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

“Disposem d’una xarxa SIAD de país, que ofereix informació, recursos i acompanya a les dones”. “En aquesta nova etapa, l’increment pressupostari ha de permetre reforçar les polítiques locals i comarcals feministes, millorar la coordinació entre els diferents serveis i oferir una atenció més especialitzada”, ha declarat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.

Polítiques feministes locals

Publicitat

Les administracions són clau en l’aterratge de les polítiques en l’àmbit de la igualtat i els feminismes i l’augment pressupostari suposarà un salt qualitatiu en la consolidació d’aquestes mitjançant la Xarxa SIAD. A més, aquest reforç de la Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) permetrà, d’altra banda, un millor servei a la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situació de violència masclista de Catalunya.

Aquesta consolidació de les polítiques vindrà de la mà de l’estabilització dels i les professionals que hi treballen. Amb el nou Acord Marc la Conselleria assumirà un 70% de les despeses de contractació dels serveis municipals i el 100% en el cas de comarcals. A més, també generarà nova ocupació amb la incorporació de personal de suport administratiu, imprescindible per al correcte funcionament dels serveis, i es tindrà en compte la cobertura dels desplaçaments dels i les professionals.

En aquest sentit, la Xarxa també s’enfortirà mitjançant la introducció d’un nou model d’atenció a les dones que millora la coordinació amb la resta de serveis ja siguin, jurídics, laborals, formació o especialitzats en atenció a les violències masclistes. Un nou sistema de treball on es delimitaran els principals àmbits d’actuació i es definiran perfils professionals. “És un canvi de paradigma, l’aportació és històrica, perquè el que volem és que aquesta xarxa es consolidi perquè són serveis de garantia dels drets humans, del dret a la igualtat, del dret a viure lliures de violències masclistes que són prioritat política tant del Govern de la Generalitat com dels ens locals” ha precisat la consellera Verge.

Finançament per a l’equitat territorial

La planificació dels serveis i del seu finançament s’ha dut a terme amb la voluntat de garantir l’equitat territorial. Es tracta d’un document clau, que fixa els paràmetres de col·laboració entre el Departament i els ens locals d’arreu del país —amb l’excepció de l’Ajuntament de Barcelona— per als pròxims quatre anys. En aquest sentit, la consellera Verge valora l’acord com “un mecanisme de finançament àgil i flexible, que permetrà als municipis reorganitzar els recursos al llarg de període quadriennal depenent de les seves necessitats”.

Amb aquest finançament es garanteix l’estabilització dels i les professionals, la incorporació de nou personal i la cobertura econòmica del cost dels desplaçaments, però també permetrà equiparar les remuneracions del personal dels SIAD als sous del sector públic de la Generalitat. “Augmentem el nombre de professionals, es poden fer més hores d’atenció, més especialitzades, de més qualitat, que consolidi les plantilles i millorar les condicions laborals” ha apuntat Verge.

El finançament es tradueix en la contractació de tres, dos o un professional a jornada completa (preferentment psicòlogues i juristes) depenent dels habitants als quals donin servei, així com la contractació d’una professional auxiliar administrativa a mitja jornada en tots els supòsits.

A més, es fa un reconeixement de la singularitat dels Consells Comarcals finançant un 2% de la massa salarial per a cobrir els necessaris desplaçaments de les professionals per a garantir la prestació de serveis en igualtat de drets arreu del territori.

Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones al Penedès

En el cas de la vegueria del Penedès, la partida destinada a la xarxa de SIAD es traduirà en una inversió de més de 2,5 milions d’euros durant el període 2022-2025. En concret, 2.520.367 euros de pressupost per a la coordinació, la cooperació i el finançament al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes.

Pel que fa als Consells Comarcals de l’Alt Penedès i el Baix Penedès veuran incrementat el seu pressupost en 88.005 € i 78.964 €, respectivament, i en el cas dels municipis que ha visitat la consellera, Vilafranca del Penedès i el Vendrell, disposaran d’un augment de la partida destinada als SIAD de 40.789 euros.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca