Dones i altes capacitats

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ser una dona amb força i decisió pot arribar a ser molt difícil en un món que ens educa en la submissió. Característiques que et salven i que són necessàries, però que alhora crearan moltes vegades un càstig social propi d’una societat patriarcal. Ens volen insegures i febles, per això castiguen la nostra valentia, coratge, i sobretot; la nostra intel·ligència. Una virtut que sempre s’ha percebut com una de les majors qualitats que es pot tenir. Sempre que siguis un home, perquè sembla que quan la intel·ligent és una dona fa ràbia. Un odi que s’agreujarà si no amagues aquesta qualitat i la mostres.

Ens volen callades i servicials al sistema. Recompensant-nos quan fem el que toca i aplaudim o repetim l’opinió masculina, que ells han decidit que és la correcta. Si t’atreveixes a ser crítica i qüestionar el que t’imposen et penalitzaran, perquè no suporten pensar que els podem fer ombra. Volen la nostra admiració, però ells mai estaran disposats a atorgar-nos la seva.

L’abandonament a la intel·ligència en la nostra societat és total, la fal·làcia de la igualtat ens ha portat a creure que la ignorància és igual de vàlida que el coneixement. A més, el fet de creure que som iguals provoca que el desenvolupament a les escoles no s’adapti a cada alumne i aquells que sobresurten convisquin amb una frustració que pot arribar a ser esgotadora. Solen aplicar-se alternatives quan hi ha nens amb dificultats intel·lectuals, però què passa en els casos contraris?

Aquest panorama és encara més dur en nenes, adolescents i joves; i no es parla d’això. Els nens tendeixen a queixar-se i busquen destacar pel que sempre acabaran fent-se notar. Per contra, les nenes tendeixen a adaptar-se i a camuflar-se. El resultat d’això és que les altes capacitats siguin molt més detectades entre el sexe masculí que no en el femení. Hem tornat a ser abandonades en aquesta qüestió i moltes dones superdotades pateixen les conseqüències de sentir-se incompreses en un món que no li facilita les seves diferències. Perquè quan una dona és molt intel·ligent molesta, impressiona o fa por; la qual cosa li portarà a patir problemes en la vida laboral i social.

A la frustració que existeix per viure una realitat que no encaixa amb els seus esquemes s’uneix el rebuig per viure aquesta situació sent dona.