El Barça torna a Olot per iniciar una nova era

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El FC Barcelona ha disputat aquest dimecres 13 de juliol el primer amistós de la primera pretemporada amb Xavi Hernández com a tècnic blaugrana. Ho ha fet a Olot, contra la Unió Esportiva Olot, en el tancament dels actes del centenari del club de la Garrotxa. Xavi, habituat a viure les pretemporades a la capital garrotxina —ja ho havia fet amb l’Al-Sadd—, ha deixat absents a diverses figures destacades a la convocatòria. Així i tot, jugadors com Pablo Torre i Abde a la primera meitat, o Pedri i Ansu a la segona, han fet les delícies dels més de tres mil aficionats que omplien les grades del Municipal en un partit que ha acabat amb un 1-1 final al marcador.

El matx, amb ambdós conjunts en una fase inicial, ha servit perquè els aficionats veiessin sobre el verd dos dels fitxatges. Kessie ha s’ha mostrat realment participatiu i ha signat uns bons 45 minuts. Pablo Torre, esmentat anteriorment, ha deixat grans sensacions i ha agafat el protagonisme de botar les jugades a pilota aturadad. Quant al primer gol de la pretemporada, l’ha signat Aubameyang després d’una contra perillosa de l’Olot que ha acabat en mans de porter Ter Stegen, que ha buscat a Auba de seguida. El gabonès no ha desaprofitat l’ocasió per enviar la pilota al fons de la xarxa amb una vaselina que ha fet moure el marcador. Gol i pausa d’hidratació, molt necessària per a les altes temperatures que es registren aquests dies. Posterioremnt, el conjunt amfitrió, comandat per Manix Mandiola ha posat, una marxa més. Primer, enviant la pilota al pal i, a la jugada següent, rebent un penal a favor per una falta a dins l’àrea de Mika Mármol. Eloi Amagat, amb tota l’experiència del món als seus peus, ha agafat la responsabilitat i ha posat l’1-1 al límit del descans. Un empat que s’ha allargat fins al final del partit.

El partit ha deixat una gran entrada al Municipal d’Olot, amb més de 3.000 persones | Arnau Blanch

42 anys han hagut de passar des de la darrera vegada que el FC Barcelona va visitar el Municipal, ja que el darrer cop que els primer equip culer i l’olotí es van veure les cares ser el 1980. El filial blaugrana, en la lliga domèstica, i més recentment l’equip masculí de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, també en commemoració dels 100 anys de l’entitat olotina, ja han jugat en els darrers anys al Municipal; un camp inaugurat l’any 1954 que es va fer amb les mateixes dimensions que tenia l’antic Camp de les Corts. Curiosament, el partit inaugural el van disputar els juvenils de l’Olot i els del Barça.

Així doncs, malgrat els escassos deu precedents documentats entre els primers equips d’ambdues entitats, a l’Olot i al Barça els uneixen vincles històrics que fan que els dos clubs vagin agafats de la mà en certs aspectes. De fet, l’inici del futbol a Olot està estretament lligat al Barça, i és que els primers partits els va organitzar qui seria un president barcelonista, Joaquim Peris de Vargas, un capità de l’exèrcit que estiuejava a Olot i que el 1902 ja havia ensenyat a jugar a futbol a joves olotins. Peris era directiu de la junta del Barça i va convèncer Joan Gamper perquè l’any 1912 passés uns dies de vacances a Olot. El fet de voler de crear i implantar un club de la mateixa manera que s’havia estès arreu, la idea de club preconcebuda a Gran Bretanya, rondava pel cap de Gamper, que decideix dur a terme les primeres activitats i celebracions. Una d’aquestes escau per Festes del Tura amb un partit de futbol. Així doncs, entre tots dos van promoure la fundació de l’equip precedent de l’actual UE Olot, que es va estrenar precisament contra el Barça el 15 de setembre de 1912, al camp dels Desemparats.

I com quan Gamper estiuejava a Olot als inicis del segle XX, el Barça ha tornat a passar l’estiu a la capital garrotxina per a disputar un partit que no deixarà de ser una prova de pretemporada. Tot i això, uns 90 minuts i un empat que difícilment s’esborrarà de les retines dels ciutadans garrotxins que, molts anys després, han pogut tornar a veure el club referent del país a casa seva.