Tres generacions

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Les dones, quan naixem, ja tenim formats tots els òvuls. Els nostres ovaris guarden els òvuls amb cautela fins al moment de la maduració del sistema reproductiu. A partir d’aquell moment, i parlant en termes generals, tindràs un cop al mes la regla i es desprendrà del teu ovari un òvul durant la fase d’ovulació.

Si en algun moment volem tenir un fill, l’òvul que serà fecundat i esdevindrà el nostre fill ja està dins nostre d’ençà que naixem, la qual cosa significa que també hem estat a l’interior de la nostra àvia materna just abans que parís la nostra mare.

Pot semblar enrevessat, una mena de nines russes de la fertilitat, però m’impressiona pensar que la meva mare i jo vam estar juntes dintre de l’úter de la meva àvia. Ella ens hi va guardar i ens va fer. La meva àvia va crear els ovaris perfectes i saludables de la meva mare, dintre dels quals s’hi formaria l’òvul que, trenta-un anys més tard, vaig esdevenir jo.

Aquests dies la meva àvia ha estat malalta i no he pogut evitar pensar en totes les coses que ha viscut i que han repercutit directament en la meva vida. És de la generació de la postguerra i va ser una dona avançada a la seva època: va anar a la universitat, va continuar treballant un cop casada, va ser de les primeres a vestir pantalons, llegia en català quan no es podia, tenia els seus propis estalvis… L’àvia és tota una revolucionària! Aquesta manera de viure amb caràcter, inconformisme i determinació sens dubte ha repercutit en mi.

- Publicitat -

Quan ets la més jove de la família, hi ha moltes coses que encara no has après, un munt de subtileses que sents com si fossin petites taques de color, però que ets incapaç de dir amb paraules. L’àvia, la noto cada vegada que dic que “no” amb força a alguna cosa que no em ve de gust, la sento cada vegada que observo totes les coses que he aconseguit per mi mateixa i li estic agraïda cada vegada que penso en la naturalitat amb què he pogut estudiar, amb què dirigeixo la meva empresa o amb què escric i penso en català.

En la medicina xinesa hi ha un concepte que m’encanta que s’anomena “cel adquirit”. El “cel adquirit” fa referència a totes les condicions, siguin físiques, mentals, emocionals o energètiques, que heretem de la nostra família. M’agrada el sentit d’aquest concepte tan ampli perquè no només parla de la tendència genètica, posem per cas, a perdre la memòria o a patir un càncer, sinó que inclou tots els aspectes dels humans. Tot plegat ens ajuda a adonar-nos que qualsevol petit comportament repercuteix no només en nosaltres, sinó en tots els que vindran rere nostre.

L’àvia i jo portem juntes des de fa cinquanta-set anys, quan va decidir tenir la meva mare. Des d’aquell moment suro a l’aire com una llum suau, com una imaginació, com una possibilitat. Soc aquell pensament fugaç que a tots ens ha acompanyat alguna vegada: “això ho explicaré als nets”.

El cert és que el temps passa d’una manera estranya perquè no el podem tocar, però la major part dels canvis que provoca sí que són tangibles. No s’atura per ningú i cada dia tries: tries la tendresa o l’odi, tries la por o el gaudi, tries els teus somnis o el teu conformisme, tries allò que explicaràs als nets i tries allò que deixaràs aquí un cop hagis marxat. L’àvia ha fet les seves tries. La mare i jo en fem i en farem les nostres.

Pot semblar que tenim molt de temps, però la vida passa i cada dia compta. Així que preguntem-nos: Quin “cel adquirit” vull que heretin les persones que em succeiran? Quines coses els hi puc deixar fetes?

Gràcies, àvia, pel cel que m’has deixat. Espero saber dibuixar-hi llums de colors.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca