Lladres reincidents i agressions sexuals: Barcelona es prepara per a un estiu “complicat”

Interior reivindica de nou que ha fet un dispositiu amb més agents que mai per garantir la seguretat

Publicitat

La ciutat de Barcelona es prepara per a un estiu que el conseller d’Interior ha qualificat de “complicat” i amb el focus posat en els lladres reincidents i les agressions sexuals. Ada Colau, per la seva banda, ha assegurat que estan més preparats que mai. A la Junta Local de Seguretat, celebrada aquest dijous al matí, l’Ajuntament i Interior s’han compromès a posar més agents als carrers per combatre l’amenaça dels lladres multireincidents: hi haurà 65 agents més dels Mossos i 112 de la Guàrdia Urbana. Elena ha celebrat que el balanç dels primers cinc mesos de l’any hagi mostrat un descens del 23% de fets delictius respecte al 2019 però ha afegit la preocupació que els suposa el repunt del 31% d’agressions sexuals en el mateix període.

Aquest dijous s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona per analitzar els reptes de seguretat que suposa i suposarà aquest estiu. A la reunió hi han participat l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la judicatura i de la fiscalia.

Després de la reunió, en roda de premsa amb els mitjans de comunicació, Elena i Colau jhan apuntat que comparteixen el diagnòstic de l’estiu i les mesures a aplicar. El diagnòstic és que aquest estiu la ciutat tornarà a presentar les dades de turisme i recuperació econòmica d’abans de la pandèmia. I la principal mesura a aplicar és posar més efectius al carrer.

Aquest estiu Barcelona disposarà de més efectius policials respecte al 2019 per garantir la seguretat. Els Mossos d’Esquadra incrementen la seva plantilla en 65 efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana que se sumaran als efectius policials que ja treballen de manera ordinària a la ciutat. Les comissaries que reben aquest reforç extraordinari del Pla d’Estiu són Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí.

Publicitat

A més, aquest any es reforça la nit amb equips d’odre públic: la Brigada Mòbil desplegarà diàriament a les nits dos equips i l’Àrea Regional de Recursos Operatius ho farà també amb tres equips més.

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana també augmenta el nombre d’efectius policials durant els mesos d’estiu. 1.047 agents del cos de policia barceloní treballaran per assegurar la convivència i la seguretat a la ciutat en uns mesos on es fa un ús més intensiu de l’espai públic. La xifra d’efectius del cos de policia barceloní suposa un 12% més respecte a l’any passat, i en el torn de nit un 37% d’augment.

Preocupació pels robatoris i els delictes sexuals

Si bé els robatoris violents o amb intimidació al carrer han disminuït respecte al 2019 (de gener a maig se’n han registrat 4.136, un 17,5% menys) el fenomen segueix sent una prioritat pel cos. Durant els primers cinc mesos de l’any els Mossos han detectat 149 persones catalogades com a multireincidents, de les quals se n’han detingut 109 i s’han resolt 1.713 fets delictius. En relació amb l’objecte sostret, el telèfon mòbil continua sent el més sostret amb un 52% de fets, seguit de les bosses de mà (21%), el rellotge (7,2%) i les joies (5,4%).

Com a mesures contra la reincidència, Elena ha tornat a parlar del Pla Tremall: un pla policial que augmenta el patrullatge a les zones més massificades de la ciutat i que se centra a detectar i detenir aquesta mena de delinqüents. També, com és habitual, ha tornat a demanar que el Congrés aprovi la reforma del Codi Penal que farà que la reincidència sigui un agreujant de la pena i això faci disminuir els reincidents.

Els delictes sexuals, per la seva banda, preocupen perquè segueixen augmentant. Fa un parell de setmanes, a la presentació dels Mossos del seu pla específic contra les violències sexuals, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, deia que un dels motius per implementar el pla era que tenien la percepció que estaven augmentant aquest tipus de delictes. Ara ja no és una percepció sinó una dada: A Barcelona, les agressions sexuals han pujat un 31% respecte al 2019 (87 llavors i 114 aquest any) i un 6,54% respecte al 2021, i els abusos sexuals han crescut un 11,3% en relació amb el 2019 (194 a 216) i un 9,09% respecte al 2021.

Contra aquestes violències, el pla específic dels Mossos passa també per augmentar el patrullatge nocturn a les zones d’oci, vigilar de prop les rutes que fa la gent entre les discoteques i les estacions de transport públic (el que es coneix com a ‘Rutes Segures’) i mirar de detectar persones vulnerables pels voltants d’aquestes zones i oferir-los ajuda si els cal.

Menys delictes que el 2019

Malgrat que la magnitud del dispositiu fa pensar en previsions de delinqüència elevada, Interior ha volgut rebaixar la por amb una dada: que el nombre de delictes comesos en els primers cinc mesos del 2022 ha estat un 23% inferior als del 2019, l’últim any sense condicions pandèmiques.

De fet, gran part de la reunió de la Junta Local de Seguretat ha estat dedicada a repassar i analitzar les dades delinqüencials dels últims mesos i la seva evolució.

En números absoluts, a la ciutat s’hi han registrat més de 73.000 delictes de gener a maig. Més de 480 al dia. Però el cos insisteix en què les dades reflexen una reducció dels fets delictius, i en posen com a exemple els furts. Aquests delictes, que representen un 46% del total dels que es produeixen a Barcelona, han baixat de 55.745 fets el 2019 als 34.314 el 2022, el que representa una reducció del 38%. Aquesta dada significa que es registren diàriament 142 furts menys que l’any 2019

Tot i això, ja preveuen que la xifra de furts pugui pujar significativament aquest estiu, donat que les previsions apunten que enguany el turisme pot assolir nivells superiors als de l’estiu del 2019.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca