Arrenca el cicle de formacions per millorar la prevenció de les violències sexuals en l’oci nocturn

Uns 150 municipis participaran en aquesta iniciativa, que busca millorar els circuits d’actuació davant les diferents situacions que es poden donar en el context de l’increment de concerts i festes majors durant l’estiu

Aquest dilluns ha arrencat la primera de les accions formatives que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha posat en marxa per millorar la prevenció de les violències sexuals en l’oci nocturn. Amb l’arribada de l’estiu, i l’increment de concerts i festes majors, el Departament ha volgut donar un impuls a les estratègies de prevenció, amb un cicle que proporciona eines i acompanya els ens locals i les entitats que gestionen Punts Liles.

Publicitat

La formació s’estructura en tres blocs. El primer ofereix una aproximació a les violències masclistes en els espais d’oci nocturn i a les possibles estratègies de prevenció i d’actuació, entre les quals hi ha els Punts Liles. El segon se centra, específicament, en l’assessorament per a la creació o revisió de Punts Liles. Per últim, el tercer bloc s’enfoca a la coordinació d’agents i al funcionament dels circuits d’abordatge de les violències masclistes en els espais d’oci nocturn; es treballen els diferents rols i nivells d’implicació, així com les tasques imprescindibles per a la sensibilització, detecció i actuació.

Cada bloc correspon a una sessió formativa, de la qual se celebraran diferents edicions. Per tal de potenciar el treball en xarxa, i per poder aterrar millor les formacions a cada context, l’alumnat de les diverses sessions s’ha agrupat per territoris. Els dos primers blocs es desenvoluparan en format telemàtic, mentre que el tercer serà presencial i tindrà en compte les necessitats específiques dels micropobles. El cicle s’allargarà durant tot l’estiu, i es preveu que en total hi participi personal públic i membres d’entitats feministes de més de 150 municipis de Catalunya.

Segons ha explicat el subdirector de Sensibilització i Prevenció del Departament d’Igualtat i Feminismes, Rubén Sánchez Ruiz, “l’objectiu d’aquest cicle és enfortir el treball en xarxa, tenint en compte l’adaptació dels Punts Liles a cada context”; per això, ha dit Sánchez, “les sessions s’ajustaran a la realitat local de tots els territoris de Catalunya”. A banda, el subdirector de Sensibilització i Prevenció ha puntualitzat que “més enllà d’acompanyar el disseny i el desplegament dels Punts Liles, les formacions busquen promoure la corresponsabilitat comunitària davant les violències sexuals i dotar el personal tècnic d’ens locals i d’entitats amb eines concretes per a l’abordatge de les violències sexuals i masclistes des d’una perspectiva comunitària”.

Les formacions que s’han engegat aquest dilluns s’emmarquen en el Pla Estratègic Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes, que es donarà a conèixer durant el primer trimestre de 2023. S’alineen també amb el nou Protocol Marc d’Abordatge de les Violències Masclistes, que es presentarà en les properes setmanes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes