“Moltes dones de 40 anys no saben la diferència entre vagina i vulva”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Nieves Cisneros és una de les fundadores de Las Paponas, una marca madrilenya que aposta per la visibilització dels pits i de la vulva. 

Per què Las Paponas?

El meu pare ens deia així a la meva germana, a la meva mare i a mi. En el seu moment tenia consonància negativa, però ell la transformava en una paraula positiva. Ens ho deia amb molt d’amor. 

Vau considerar altres noms?

Aquest projecte neix per un encreuament de camins de moltes persones, i part d’elles són les meves amigues, que ens diem ‘Las Petras’. Així que també va ser una opció. 

Qui formeu part de Las Paponas? 

Les persones principals som la meva mare (va tenir la idea) i la meva germana (que actua de model). Per descomptat l’artesana, que treballa amb plata i amb un mètode molt tradicional. I jo, que porto la part d’alguns dissenys i la comunicació. Soc una obsessiva de què es transmeti un missatge determinat.

- Publicitat -

Quin creus que és el missatge que es transmet?

El missatge que intentem transmetre és el de crear un espai segur i de visibilitat. En concret per a la vulva, però també tenim samarretes de pits. Un espai de diversitat de manera artística i que no estigui lligat a la consonància sexual o reproductiva de la vulva. Hi ha una diferència molt clara a l’hora d’explicar i representar els òrgans sexuals de nens i nenes. 

“Un espai de diversitat de manera artística i que no estigui lligat a la consonància sexual o reproductiva de la vulva.”

Per què tothom sap dibuixar un penis i no una vagina?

Pel tabú. No coneixem la nostra anatomia. Hi ha moltes dones de 40 anys que no saben la diferència entre vagina i vulva. Hi ha molts tabús a l’hora de parlar, i això et fa no investigar. No saps si la teva és normal o no. Espero que a poc a poc, amb evolució, hi hagi un canvi. 

Creus que està havent-hi un canvi en aquesta línia?

Crec que està havent-hi un canvi, però els canvis ofereixen resistència. Hi ha gent que té molta informació i està dins de moviments, però es distancia molt de les altres persones que no estan aquí. 

Des de Las Paponas voleu lluitar per a donar visibilitat a l’orgasme del clítoris?

No només volem donar visibilitat a l’orgasme del clítoris, volem parlar de tot i fer referència a altres persones. 

Només hi ha un tipus d’orgasme?

Tots els orgasmes venen del clítoris. La diferència és l’estimulació, que pot ser externa o amb penetració.

Per què hi ha tanta dificultat per a arribar a l’orgasme?

Pel desconeixement. Fins fa poc no sabíem com era el clítoris. Tenim informació a través de la pornografia, però no ens dona una realitat del que és el moment sexual. A poc a poc es va traient aquest tabú i hi ha dones que estan informades i tenen una actitud de naturalitat. 

A quin públic us dirigiu? 

A totes les dones, des de joves fins a grans. El nostre públic directe i del qual rebem més suport són noies que estan a l’institut o a la universitat. Hi ha altres dones més gran i amb menys informació a qui potser els fa més vergonya, però també ens segueixen. 

Un projecte que admireu i que us inspiri?

The vulva gallery. 

- Publicitat -