Masagué assegura que “repetiria” el lloguer dels locals perquè diu que eren beneficiosos pel municipi

L'exalcalde de Torredembarra defensa la legalitat dels arrendaments en la seva declaració al judici

Publicitat

L’exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, ha assegurat que “repetiria” el contracte de lloguer dels dos locals pels quals està sent jutjat a l’Audiència de Tarragona, en el marc de la peça separada número 1 del cas Torredembarra. Masagué ha volgut respondre únicament les preguntes del seu advocat i del tribunal, que ha renunciat a fer-li cap qüestió. En la seva intervenció, l’exbatlle ha defensat la legalitat dels arrendaments i la correcció en el procediment i ha rebutjat que obtingués cap benefici personal. A més, ha afirmat que les operacions eren beneficioses pel municipi, especialment per les condicions dels contractes que preveien una opció de compra.

Masagué ha detallat les condicions dels contractes i ha assegurat que, en el cas del de Clarà, va intervenir personalment amb el propietari per modificar a la baixa el preu que s’havia acordat inicialment. Segons l’acusat, el preu l’havia marcat el propietari però quan els tècnics municipals li van dir que calia fer una reforma a causa del mal estat de l’immoble, Masagué va “proposar” a l’amo “que el lloguer passés de 5.900 euros a 3.850, i l’opció de compra d’1 milió d’euros a 455.000 euros”. “Les depeses -de les obres- no podien ser totes assumides per l’arrendatari, la modificació es va fer per beneficiar l’Ajuntament”, ha afirmat. A més, ha assenyalat la gestió de l’anterior equip de govern perquè hauria llogat un altre local a raó de 6.000 euros al mes sense opció de compra.

A nivell administratiu ha apuntat que ell no hi va intervenir i que no tenia cap interès personal amb l’immoble. “A mi m’era igual aquest local que un altre”, ha remarcat i s’ha desmarcat de cap connivència amb el propietari. També respecte aquest espai, l’exalcalde ha defensat que havia de ser utilitzat per diverses entitats. Principalment els castellers, però també altres col·lectius de l’àmbit cultural. “El local era idoni perquè ens vam preocupar de saber l’espai que necessitaven. Sobretot molt espai per a la base”, ha afirmat.

Al final de la declaració, els castellers han tornat a aparèixer en escena. Masagué ha afirmat que hi havia un altre local, al carrer de la Carnisseria -que finalment van ocupar els Nois de la Torre- i que es va llogar amb un procediment administratiu “exactament igual” als jutjats en la causa. Aquest altre cas però, no es va denunciar, i Masagué ha dit no saber per què. “Els castellers mouen gent d’un altre color polític que el meu, i sembla que això de la Carnisseria estava ben vist”, ha etzibat.

Publicitat

Local de la policia

En relació al local de la carretera de la Riera de Gaià on actualment hi ha la comissaria de la Policia Local de Torredembarra, l’exbatlle també ha defensat la legalitat del lloguer que va signar. Primer ha volgut justificar la necessitat d’arrendar-lo, ja que “tenia queixes de la comissaria antiga” perquè es trobava en un estat “inassumible”. “Era un ‘cutxitril'”, ha exemplificat i ha deixat clar que va ser “una decisió política”.

Pel que fa l’elecció de l’espai, ha explicat que es va fer una reunió de la Junta Local de Seguretat amb Mossos d’Esquadra i d’infraestructures de la Generalitat- en la qual es va convenir que “aquella nau seria ideal” per a la nova comissaria. A partir d’allà, es va “incoar un procediment per llogar-la”. A diferència de Clarà, en aquesta ocasió el preu no el va fixar el propietari -l’empresa Vicsan- sinó un taxador, per un import d’11.000 euros mensuals amb IVA inclòs.

En aquest cas, Masagué ha detallat com es va gestar l’operació. Ha reconegut que el plantejament inicial era fer un lloguer amb opció a compra per quatre anys perquè tenien concedit un crèdit ICO “per la construcció d’una comissaria de policia”. Sempre segons la versió de l’exbatlle, des del consistori van demanar que la subvenció, enlloc de per construir, fos per comprar la nau, però els hi van negar la possibilitat. “Llavors vam decidir canviar les condicions, i allargar el lloguer de 4 a 12 anys i l’opció de compra per 8.444 euros. Això no suposava cap problema” per les arques municipals, ha sostingut.

Secretari

La declaració de l’exalcalde ha començat explicant els motius de la mala relació amb l’aleshores secretari municipal, que va testificar el primer dia de judici. Masagué ha exposat tres topades per qüestions laborals que van tenir i que, en la seva opinió, van fer que tingués “animadversió” cap a ell. D’ençà una de les discrepàncies, “tot van ser informes en contra”. En el cas del local de la policia, Masagué l’ha acusat d’haver causat fins a tres anys d’endarreriments per qüestions administratives.

Amb tot, l’acusat ha expressat que “sempre havia estat convençut que s’havia fet tot bé”. Tot i això, ha admès que durant el judici “hi havia dies que semblava una cosa o una altra” i que han aparegut detalls que “mai” hauria imaginat que fossin determinants. “Em va cridar l’atenció que a la tramitació no hi posés ‘local de policia’. Era una cosa tan òbvia, un detall tan petit, que no hi donava importància; i en certs moments ha semblat molt important”, ha exemplificat. Finalment, ha afirmat: “potser alguna cosa s’ha fet malament, però mai amb l’ànim de fer-la malament”, i ha sostingut que el seu objectiu sempre va ser millorar el servei públic.

Dos acusats més

En la sessió de tarda d’aquest dimecres han declarat dos acusats més. Primer Xavier Xifrà, de l’empresa Efial, que s’encarregava de fer informes d’assessorament per al consistori liderat per Masagué. Xifrà, advocat de professió, ha manifestat que per fer els documents analitzava sempre la normativa vigent i que no tenien caràcter vinculant. Ha estat una declaració breu.

Tant ell, com Masagué, com la tercera declarant Montserrat Córcoles -excap de contractació de l’Ajuntament de Torredembarra-, han optat per respondre només les preguntes de la seva defensa i del tribunal, que ha renunciat a utilitzar el seu torn. Córcoles ha carregat contra el llavors secretari, que ha qualificat de “grapa”. “Quan sortia una proposta política era tapada pel secretari”, ha afirmat, i ha indicat que després de les reunions de la Junta de Govern Local aquest funcionari mai l’informava de què s’hi havia parlat.

També ha exposat que la qualificació de singularitat dels locals no la feia ella, sinó que era tasca d’altres tècnics del consistori. Així mateix, ha defensat que els expedients de lloguer no es van tramitar per via d’urgència sinó per via ordinària, mentre que la durada i les condicions dels contractes “venien donades des d’alcaldia”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca