La UE fixa que les renovables representin almenys un 40% del mix energètic l’any 2030, per sobre l’objectiu inicial

El Consell també proposa impulsar l'ús de biocombustibles i limitar el consum energètic del sector marítim

Publicitat

La Unió Europea ha arribat a un acord per incrementar els seus objectius climàtics de cara als pròxims vuit anys, una proposta que quedarà recollida en el text definitiu del ‘Fit for 55’, el pla que té com a objectiu principal reduir en un 55% les emissions de la UE fins al 2030. Segons ha informat aquest dilluns el Consell, les energies renovables hauran de representar almenys un 40% del mix energètic l’any 2030, per sobre l’objectiu del 32% fixat inicialment. En aquest sentit, Brussel·les apunta que els estats hauran d’incrementar les seves contribucions als plans nacionals d’energia per assolir el nou objectiu. Per altra banda, el Consell també proposa impulsar l’ús de biocombustibles i limitar el consum energètic del sector marítim.

Si bé el gran anunci d’aquest dilluns passa per l’increment de les energies renovables dins el mix energètic, el text acordat inclou mesures addicionals que se centren en bona part sobre el sector del transport. En relació amb aquesta qüestió, el Consell deixa escollir als estats entre dues opcions per complir amb els objectius climàtics.

Per una banda, proposa una reducció del 13% en els gasos d’efecte hivernacle provocats pel sector del transport fins al 2030. L’alternativa és que almenys un 29% del consum final d’energia al sector provingui de fonts renovables.

En paral·lel, el Consell estableix que els biocomustibles avançats vagin guanyant quota de forma progressiva (del 0,2% actual al 4,4% el 2030) i que s’imposin límits en el consum final d’energia dins el sector marítim. En aquest últim punt, però, Brussel·les no ha especificat cap xifra.

Publicitat

A més, proposa que la indústria incrementi en un 1,1% anual l’ús d’energies renovables, que almenys el 35% de l’hidrogen que utilitzi el sector l’any 2030 provingui de combustibles d’origen no biològic i que, com a mínim, un 49% de l’energia que consumeixen les llars també sigui d’origen renovable.

Eficiència energètica

Més enllà dels acords en matèria de reducció d’emissions, el Consell ha fixat reduir el consum final d’energia en un 36% i el consum d’energia primària en un 39% en comparació amb l’any 2005.

Alhora, el Consell ha arribat a un consens per incrementar gradualment l’estalvi d’energia i obligar el sector públic a assolir una reducció anual del consum energètic de l’1,7%.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca