Més patrullatge i millorar l’atestat policial per combatre les violències sexuals en l’oci

El cos destaca l’augment de les agressions amb submissió química

El Departament d’Interior ha explicat aquest dilluns que posa en marxa un nou pla per combatre les violències sexuals en l’àmbit de l’oci. Les principals mesures passen per augmentar el patrullatge a les zones d’oci i millorar els atestats policials que s’aixequen quan una víctima relata a la policia el que ha sofert. L’augment del patrullatge es basarà en la situació geogràfica dels punts on, segons les dades policials, es produeixen les agressions sexuals. La millora dels atestats busca que no hi hagi absolucions judicials a agressors per manca de prova. El pla respon a l’increment de les dades de violències sexuals i els Mossos destaquen que el 2021 i fins al juny de 2022 s’han produït 288 agressions sexuals amb submissió química.

Publicitat

Els Mossos d’Esquadra i el Departament d’Interior han presentat aquest dilluns al matí un pla d’acció contra les violències sexuals en l’entorn de l’oci. “Estem a les portes de l’estiu i sabem que els entorns d’oci són facilitadors. I la percepció que tenim com a policia és que estan augmentant aquests episodis de violència sexual”, ha afirmat la portaveu del cos, Montserrat Escudé, en una roda de premsa al departament, on ha estat acompanyada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

En tot cas, la última dada que té el cos sobre la proporció que suposen les agressions sexuals a l’entorn de l’oci respecte al total de violència sexual és una enquesta del 2019 on el 15% de les dones que hi van participar van afirmar que havien estat víctimes d’algun tipus de violència sexual en bars o discoteques.

El pla que han presentat els Mossos té 5 eixos i 55 punts d’acció. Els dos eixos més importants són l’augment del patrullatge en zones d’oci i la millora dels atestats policials.

Pel que fa al primer, la intenció és que a les zones d’oci i als grans esdeveniments com els macroconcerts s’hi estableixin dispositius enfocats especialment a la contenció i prevenció dels delictes sexuals. Segons ha detallat Escudé, la diferència amb el que es fa fins ara és que aquests nous patrullatges es basaran en mapes delinqüencials que han elaborat amb dades policials de denúncies.

“Només posarem un dispositiu específic en aquells punts on tinguem clar que hi ha hagut una acumulació d’aquest tipus de delictes”, ha matisat la portaveu policial, que ha afegit que també es continuarà apostant per fer rutes segures, és a dir, reforçar la presència policial als recorreguts que la gent fa entre la sortida dels locals d’oci i els punts on agafen el transport públic per marxar.

El pla preveu, fins i tot, que si els agents de patrullatge detecten una persona en situació de vulnerabilitat se li oferirà seguretat en el seu trajecte, ja sigui a través de persones de confiança del seu entorn, trucant alguna persona familiar, preguntant-li si es troba bé i si necessita ajuda.

L’altre eix d’acció en el que han incidit des del cos és la millora dels atestats policials que es realitzen quan una víctima denuncia. Aquí l’objectiu és que els processos judicials posteriors no acabin en una absolució per falta de proves.

“Si recollim millor les dades que ens aporta una víctima quan denuncia i si incloem totes les dades que poden ajudar al jutge i a la fiscalia a aconseguir una condemna, estem traslladant el missatge a les víctimes que val la pena fer l’heroïcitat que implica denunciar els fets”, ha argumentat Escudé.

Segons el pla dels Mossos, la intenció del cos és fer un model d’atestat que s’utilitzi sempre en aquests casos i que tingui una sèrie d’anotacions que ajudin l’agent de policia en qüestió a recopilar tota la informació que caldrà en el judici per provar l’agressió.

Tres eixos més i expansió de la UCA

A banda de l’augment del patrullatge i la millora dels atestats, el pla vol incidir en tres eixos més: l’atenció a la víctima, fer millor la investigació dels casos i augmentar la conscienciació de la societat.

Pel que fa a l’atenció a la víctima, el conseller Elena ha reivindicat que és el pal de paller de la seva política, i ha precisat que una de les mesures pràctiques que implicarà serà la presència d’estands policials a macroconcerts o altres esdeveniments d’oci en el que es pugui demanar ajuda o presentar una denúncia in situ.

A nivell de les investigacions, Escudé ha celebrat que el 85% d’investigacions policials sobre delictes sexuals es tanquen amb èxit, però ha afegit que cal segui treballant per arribar al 100%. I en el terreny de la conscienciació ciutadana, el pla, que es començarà a implementar la setmana que ve, anirà acompanyat d’una campanya de comunicació que porta per eslògan ‘Sense consentiment és violència’.

A més, Elena ha anunciat que la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) s’estendrà a la resta del territori, creant persones de referència i especialitzades en la matèria arreu de Catalunya. Es tracta de la unitat que es va encarregar de la investigació de la violació d’Igualada.

Dades significatives

La roda de premsa també ha comptat amb un balanç de la situació de les violències sexuals a través d’una sèrie de xifres significatives, com per exemple que en els últims 5 anys, des del 2016 i fins el 2021, s’ha detectat un increment del 18% en els fets coneguts en l’àmbit de la violència sexual (de 3.529 a 4.177) i un increment del 24% de les víctimes que denuncien (de 2.577 a 3.194).

Una de les dades més destacades i que preocupa especialment als Mossos és que durant el 2021 i fins al 12 de juny del 2022 s’han recollit 288 casos per submissió química, segons el relat de la víctima. Una altra dada és que un 11% dels detinguts per violències sexuals el 2021 són menors.

Les noies d’entre 14 i 21 anys són les que més pateixen les violències sexuals, i a nivell territorial els fets delictius relacionats amb aquest àmbit es concentren en les regions metropolitanes.

Ciutadanes de segona

Finalment, el conseller encara ha volgut destacar una altra estadística ja coneguda: que les dones (amb un 77,5%) i les persones transgènere o no binàries (amb un 63,1%) se senten menys segures que els homes (amb un 22,9%) quan surten de nit soles. “Això també és un atemptat contra els drets i les llibertats. Perquè les dones canvien de ruta per por a patir una agressió. Això les fa ciutadanes de segona. I tot això és inacceptable”, ha manifestat Elena.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes