Tània Verge: “Cal situar les polítiques d’acollida i les polítiques feministes en un mateix Departament”

Verge reivindica, de nou, el traspàs efectiu de competències en matèria d’acollida i la transferència dels fons europeus per a les persones desplaçades arran de la guerra a Ucraïna.

Publicitat

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha fet balanç aquest dilluns de les polítiques d’acollida desenvolupades pel Departament durant aquest primer any de Govern. En el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, Verge ha subratllat que “les crisis d’Ucraïna i Afganistan ratifiquen l’aposta de situar les polítiques d’acollida i les polítiques feministes en un mateix Departament”. “S’ha vist clarament que les crisis humanitàries tenen impactes diferenciats i específics per a les dones i per a les persones LGBTI, que han de ser tinguts en compte si volem oferir una acollida justa, equitativa i amb plena garantia de drets”, ha insistit la consellera.

En aquest sentit, Verge ha destacat la tasca del Departament per a la incorporació de la perspectiva de gènere a l’hora de gestionar totes dues crisis. En el cas d’Afganistan, Igualtat i Feminismes va articular mecanismes i recursos per facilitar la sortida del país de persones afganeses en situació de risc, en la majoria de casos dones, i va donar suport a la convocatòria de la iniciativa ciutadana “Crit per les dones afganeses”. D’aquella manifestació virtual, en què es va reforçar la sensibilització sobre la doble vulneració de drets que suposava el retorn dels talibans per a les dones afganeses, n’ha sorgit ara la xarxa de suport comunitari People Help, amb qui el Departament continua treballant.

En el cas d’Ucraïna, des del primer moment es va identificar la necessitat d’activar recursos específics de detecció i atenció a situacions de violència masclista, incloses situacions de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual. Són recursos que, després de gairebé quatre mesos de guerra, continuen actius, tant al Centre de Recepció, Atenció i Derivació de Fira de Barcelona com en modalitat telefònica i virtual. A més, en la recent transferència de 2,9 milions d’euros de suport als serveis dels municipis i comarques que han rebut un major impacte per l’arribada de persones ucraïneses, s’ha inclòs una partida específica de reforç a serveis d’informació i atenció a les dones.

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha destinat fins ara uns 5,5 milions d’euros a fer efectius els drets de la població desplaçada per la guerra d’Ucraïna. A aquesta xifra cal sumar-hi la despesa que diferents àrees del Govern han aportat per garantir l’escolarització d’infants i adolescents, l’atenció sanitària o la salut animal, entre altres. La Generalitat ha dut a terme un important esforç d’acollida, i ho ha fet amb recursos propis, sense cap transferència per part de l’Estat ni cap compromís específic.

Publicitat

La gestió de la crisi d’Ucraïna ha demostrat una vegada més que l’acollida ha d’estar en mans de les administracions de proximitat, que necessitem recursos per poder planificar les nostres polítiques”, ha reclamat Verge. “Cal que l’estat faci efectiu d’una vegada el traspàs de competències en matèria d’acollida, i cal que aclareixi com i quan transferirà els fons europeus destinats a l’acollida de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna”, ha insistit.

Gestió de l’emergència, i consolidació del treball de fons

En paral·lel a la gestió de les crisis de l’Afganistan i d’Ucraïna, al llarg del darrer any el Departament ha continuat desenvolupant línies de treball consolidades, com la xarxa territorial d’agents d’acollida, el Programa de mentoria o el Programa de suport a estudiants universitaris procedents de camps de persones refugiades del Líban.

En relació amb el Programa de mentoria per a persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional, des que es va posar en marxa a l’octubre de 2017 s’han creat 394 relacions o tàndems. Són tàndems que es desenvolupen en un format de mentories grupals, en què una persona refugiada connecta amb tres o més persones mentores per dur a terme un procés d’acollida i acompanyament. Fins ara, han participat en el programa 598 persones refugiades o sol·licitants d’asil i 1.304 persones mentores. La majoria dels tàndems s’han creat a Barcelona i la seva àrea metropolitana (60%), però també és significatiu el percentatge de relacions que s’han configurat a la resta del país (40%).

Des del nou Departament d’Igualtat i Feminismes, s’han engegat algunes iniciatives innovadores en el marc del programa de mentoria. D’una banda, s’ha posat en marxa una línia de mentoria per a persones en situació administrativa irregular, ja sigui perquè se’ls ha denegat l’asil o perquè es troben en un procés d’arrelament. De moment, hi ha hagut 38 persones en situació d’irregularitat administrativa mentorades i 100 persones mentores vinculades a aquests tàndems. A més, en el marc del programa europeu Includ-Eu, s’ha desenvolupat una prova pilot amb una desena de noies migrades soles i extutelades a Girona; les mentores han estat voluntàries de la Universitat de Girona.

Pel que fa al Programa de suport a estudiants universitaris procedents de camps de persones refugiades del Líban, que funciona des de 2018 amb la implicació d’una desena d’universitats catalanes, continua vigent. Es preveu que el curs vinent la majoria de joves que van arribar en el marc d’aquest programa finalitzin els seus estudis.

Per últim, en aquest primer any el Departament ha donat suport, a través de subvencions, a 21 projectes d’acollida, inclusió i sensibilització per a persones refugiades. Són projectes impulsats per entitats especialitzades amb seu a Catalunya, als quals s’han destinat 222.109 euros.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes