Durant aquesta setmana, dones de diferents camps professionals s’han reunit per a debatre sobre el valor i impacte de l’ús de les dades en dues grans ciutats espanyoles. El 14 de juny ho van fer al Palau de Pedralbes, amb l’assistència de més de 200 persones que van voler acostar-se al Data Science a través del gaming, el fintech, la salut, la banca o les smart cities. “La mirada que tenim de les dades determina bona part del nostre futur. I aquest, sens dubte, ho hem de construir entre tots i totes”, va dir Albert Castellanos, Secretari d’Empresa i Competitivitat en la Generalitat. Un altre dels moments clau a la ciutat Comtal va ser l’entrevista en directe que li va fer Clara Lapiedra, ambaixadora de les jornades, a Elisenda Bou-Balust .”Tenim por a que la tecnologia ens deshumanitzi. Però la Intel·ligència Artificial pot revertir això”. Elisenda és una referent en emprenedoria des que Apple li comprés la seva start-up especialitzada en indexació i etiquetatge intel·ligent de vídeos.
Les jornades no van acabar aquí. A Barcelona va haver-hi un total de set panells, tots amb la seva respectiva moderadora i ponents. El mateix que en La Nau de Madrid el 21 de juny, set taules rodones encaminades a reflexionar sobre sectors diversos amb perspectiva de gènere: digitalització, gran consum, farmacologia, sostenibilitat, etc. En la capital van assistir al voltant de 120 persones al llarg del dia, moltes d’elles provinents d’empreses de renom com Carrefour, Nestlé, El Corte Inglés, CaixaBank o Schneider Electric.
“Les dades ens donen insights que es tradueixen en decisions objectives. Per exemple, serveixen per a maximitzar la producció d’energia eòlica, contribuint a crear un futur més sostenible”, va comentar Marta Enesco, Data Scientist en NTTDATA en un dels panells que més clam va causar. Li van seguir altres dones de llarga carrera professional, com Cristina Alzina, Executive Director de Established Brands en Organon España. “Esperem que en algun moment els i les mèdiques preguntin en les seves consultes per la nostra menstruació, embarassos, si som propenses a un altre tipus d’hàbits, a més de saber si tenim hipertensió o si fumem”, comentava Alzina en relació amb la recerca de la salut de la dona.
D’altra banda, el panell sobre Gran Consum, moderat per Núria de Pedraza, Directora de Comunicació i Relacions Institucionals de AECOC, també va tenir un gran acolliment. El mateix revelava com la nova cultura de la dada en gran consum va en la línia d’evitar el màxim desaprofitament i d’avançar-se a les necessitats dels consumidors.
“Per a nosaltres és un moment de reptes, retrobaments, aprenentatges i poderoses connexions”, declaraven algunes de les assistents. Però també de diversió. I és que, durant la jornada, va haver-hi càtering d’alta gamma, regals en forma de llibres, Barbies, totebags o ulleres de sol. A més de diversos robots amb forma de mascota, que van interactuar amb Lapiedra en el discurs de benvinguda. Tot a l’alçada de l’última tecnologia, seguint el propòsit del WiDS: “Fer que les dades ens moguin”.
Els premis SAS tornen a estar presents
Durant la jornada a Madrid es va dur a terme la repartició dels premis SAS en les seves tres categories: millor start-up, millor iniciativa promoguda des d’empresa i millor iniciativa social independent. Els trofeus van ser lliurats per Emilia García, Directora d’Aliances i Partners de SAS.
Les guanyadores per categoria han estat:
- Raquel Montes Suárez, de Grup DISA, per impulsar el foment de la diversitat en les dades en un sector masculinitzat (categoria associació promoguda per empresa).
- Marta Díaz, per la seva implicació a la diversitat en el govern de la dada a través de l’associació DAMA Espanya (categoria associació independent).
- Jimena García-Romeu, per accelerar la transició de l’electrònica a la fotònica transformant el coneixement científic en tecnologia comercial a través de Alcyon Photonics (categoria startup).
- I com a esment d’honor, tenim a María Jesús Cantos Cebrián pel seu programa de Violència de Gènere impulsat des del Ministeri d’Interior.