La vaga de Ryanair cancel·la un únic vol a l’aeroport de Girona dels quinze programats per aquesta primera jornada

Els sindicats convocants lamenten que “no s’ha respectat els serveis mínims”

Publicitat

La vaga de tripulants de cabina de Ryanair, convocada pels sindicats USOC i Sitcpla per aquest cap de setmana llarg de Sant Joan, ha començat aquest divendres simultàniament a totes les bases de la companyia a Espanya. A l’aeroport de Girona, on estava previst garantir el 53% dels vols, només se’n cancel·larà un amb destí a Brussel·les dels quinze programats. Pau Ibarzabal, membre de l’executiva del sindicat USOC, lamenta que la companyia no ha respectat els serveis mínims i no s’ha pogut “exercir el dret a vaga, que és constitucional”. Només els tripulants de cabina que no havien de treballar o que estan de guàrdia s’han pogut personar a la terminal per reclamar un nou conveni i exigir a l’empresa que compleixi la legislació vigent.

Convocada per a aquest cap de setmana llarg de Sant Joan (del 24 al 26 de juny) i per al cap de setmana següent (del 30 de juny al 2 de juliol), la vaga de tripulants de cabina de Ryanair ha començat aquest divendres a l’aeroport Girona-Costa Brava, coincidint amb l’inici de l’aturada a totes les bases estatals de la companya aèria. Ho ha fet amb només un vol cancel·lat amb destí a Brussel·les del total de quinze previstos per aquest divendres.

Demanen que la companyia “es torni a asseure amb els sindicats” per pactar un conveni “digne i d’acord amb les lleis d’Espanya”. I és que després de mesos de negociacions, Ryanair ha abandonat les negociacions, després d’establir un acord amb un altre sindicat que no té representació dins el col·lectiu de tripulants de cabina de la companyia. A més, segons explica Ibarzabal, aquest conveni “només contempla uns punts que ja s’havien guanyat des d’USOC i Sitcpla”.

Per la vaga, el Ministeri de Treball va fixar serveis mínims amb una forquilla d’entre el 36% i el 80%, en funció de la distància i el transport alternatiu de cada aeroport. Uns topalls que des dels sindicats consideren “abusius”. A Girona, s’havia previst mantenir el 53% de vols programats. Tanmateix, al final no ha estat així i s’efectuaran gairebé tots els vols operats per Ryanair. Ibarzabal ha criticat la falta d’acció del govern espanyol, que titllen de “còmplice de les polítiques il·legals de Ryanair”, per garantir els drets dels treballadors.

Publicitat

Segons detallen els sindicats convocants d’aquesta vaga (USOC i Sitcpla), la companyia amb seu a Irlanda, “s’ha saltat els serveis mínims i ha garantit el 100% dels vols” convocant la totalitat dels seus empleats a cobrir aquests serveis mínims. “Ningú ha pogut fer vaga perquè ens han convocat a tots a fer els serveis mínims i no hem pogut exercir un dret que és constitucional; estem molt descontents”, ha detallat l’afiliat al USOC. Per això, aquest matí, només s’han pogut personar a la terminal per manifestar-se una quinzena de treballadors que avui tenien vacances o estaven de guàrdia; la resta han hagut de treballar. Ara, els tripulants de cabina de la companyia esperen que el govern “posi cartes en l’assumpte” i garanteixi el dret a vaga de cara al segon cap de setmana en què s’ha convocat.

El que sí que ha provocat l’aturada són retards de més d’una hora en la sortida d’alguns vols de Ryanair. Per prevenció, la majoria de passatgers s’han traslladat a la terminal amb més temps del compte per saber què passaria amb el seu vol. Aquest és el cas d’Enric Arcalà, de l’escola Doctor Masmitjà de Girona, que viatjava amb dotze alumnes a Knock (Irlanda). Arcalà ha detallat que s’han desplaçat a l’aeroport abans d’hora per “comprovar que no hi hagués afectacions” i, en principi, viatjaran “gairebé segur”. Ara tenen les esperances fixades en pròxim cap de setmana. El dia 1 de juliol, coincidint amb la segons vaga convocada, tornen a Girona. “Veurem si a la tornada també podem volar”, ha dit

Uns altres passatgers que aquest divendres eren a l’aeroport Girona-Costa Brava són en Biel Pruna i l’Elena Llorà. Tenien un vol programat per aquesta tarda a Pisa, però a quarts d’onze ja voltaven per la terminal per assegurar-se poder volar. “Volíem saber si s’havia cancel·lat i, si era així, mirar de trobar un altre vol”, ha detallat Pruna.

Un vol cancel·lat

L’únic vol cancel·lat d’aquests quinze previstos per avui des de l’aeroport de Girona-Costa Brava ha estat el que anava fins a Brussel·les aquest vespre. Que s’hagi suspès no ha estat una conseqüència de la vaga a Espanya, sinó de la convocada a Bèlgica per pilots de la mateixa companyia. “Per sort, els nostres companys de Bèlgica sí que han pogut exercir el dret a vaga i per això s’ha cancel·lat el vol”, ha detallat Ibarzaba. La vaga està convocada també a altres països d’Europa com Itàlia, França i Portugal.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca