Barcelona acorda amb els guies turístics un acord de bones pràctiques

La declaració busca garantir la convivència en l’espai públic i reduir les molèsties als veïns

L’Ajuntament de Barcelona ha subscrit un acord de bones pràctiques amb les dues associacions de guies turístics habilitades i acreditades per la Generalitat, AGUICAT i APIT. El document defineix els principis d’actuació en l’exercici de la seva activitat, per respectar “l’equilibri en la convivència a la ciutat” així com “minimitzar eventuals molèsties a la vida quotidiana a l’espai públic”. En aquest sentit, la declaració preveu limitar la mida dels grups a menys de 30 persones, utilitzar sistemes de radioguia o planificar itineraris que minimitzin les molèsties a la vida quotidiana de la ciutat. El consistori també creu que les directrius ajudaran a remarcar la professionalitat i qualitat dels guies que segueixin les pautes fixades.

Publicitat

La declaració revisa un primer acord que es va signar el 2017 amb la finalitat de fomentar i potenciar l’establiment d’unes bones pràctiques en el guiatge de grups a la via pública de Barcelona, posant en valor la competitivitat i professionalitat de les guies de turisme oficials davant d’altres formes que no assegurin uns estàndards mínims de qualitat.

Tot i això, neix amb la voluntat de sumar adhesions d’altres agents del sector com els operadors que organitzen visites guiades, les agències de viatges, empreses de transportistes, companyies navilieres de creuers o escoles. El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha insistit que cal “aïllar” el conjunt d’entitats i persones que operen “al marge de les bones pràctiques” dels que realitzen una feina “ben establerta”.

D’altra banda ha admès que es tracta d’un escenari “complex”, ja que el marc legal estableix que els guies que treballen dins d’un equipament han de ser titulats, cosa que no passa amb aquells professionals que treballen a l’espai públic. “Cal buscar solucions que ens permetin arribar a un marc normatiu i treballar en un sistema de regulació”, ha subratllat, “l’acord és especialment valuós perquè ens permet sobreposar-nos a una realitat legal”.

“Ens preocupen els grups de 40 o 50 persones, amb explicacions de dubtosa qualitat, que no respecten carrers ni places, espais que no poden estar altament massificats”, ha lamentat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Per això, ha defensat que és un primer pas trobar una forma “d’apartar” als que no ho fan bé a favor “d’una visita de qualitat”.

Grups reduïts, radioguies i desplaçaments revisats

Al conjunt de la ciutat, s’apunta la confecció de grups turístics d’una mida inferior a 30 persones i l’adaptació de la seva grandària als espais que es visiten. També marca la utilització de sistemes de radioguia, i el compromís de no utilitzar megàfons per tal de reduir el soroll i la contaminació acústica.

D’altra banda, s’apunten criteris per garantir desplaçaments segurs i accessibles dels grups, com la tria adequada dels punts d’inici, d’aturades i de finalització, la previsió d’itineraris de circulació dels grups i àrees de descans. Les bones pràctiques contemplen també el compromís de no captar turistes a la via pública, fomentar les visites programades, la compra anticipada d’entrades, i desenvolupar un pla de mobilitat que doni suficients punts d’encotxament i desencotxament propers als punts d’interès.

Mesures específiques a Ciutat Vella

A més de les mesures que marca l’acord – aplicables al conjunt de la ciutat – la declaració aborda també recomanacions i pautes específiques d’actuació en aquells espais amb més densitat turística, com és el cas de Ciutat Vella – Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i la Barceloneta –, és el cas de la limitació de 15 persones com el nombre màxim que pot integrar un grup amb guiatge turístic, l’ús obligatori de radioguies per a grups, o l’establiment d’un sentit únic de circulació en 24 carrers i places.

En altres punts es fixarà un aforament màxim per poder fer explicacions in situ, les quals hauran de ser breus en dies de molta afluència de grups. Es farà per exemple en localitzacions com la plaça Sant Jaume, el Fossar de les Moreres, la plaça Felip Neri, la façana del Palau de la Música o la plaça Lluís Millet.

Per tal de facilitar la circulació d’altres persones, caldrà deixar lliure un mínim del 50% de l’amplada del carrer, en els trams amb sentit de circulació marcat. A més, els grups circularan per la dreta i dues persones o d’una persona darrera l’altra en fila.

Les associacions celebren l’acord

Les presidentes de les associacions firmants, Macarena Bergada per APIT i Inés Calzado per AGUICAT, han valorat positivament l’acord, assenyalant que ha estat “un camí difícil” que demostra que “quan hi ha voluntat, els acords arriben”. Bergada ha explicat que actualment hi ha unes 800 persones exercint de guia turístic a Barcelona de forma oficial, de les 2.000 que disposen d’una llicència.

D’altra banda, ha admès que en més d’una ocasió han tingut conflictes amb aquelles persones que “no respecten les bones pràctiques”. En aquesta mateixa línia s’ha expressat Calzado, que ha subratllat que la “formació” és el tret diferenciat entre els guies que són professionals i els que no. “No és una cosa que fem en el nostre temps lliure, és la nostra feina”, ha insistit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes