Els comuns proposen una oficina de “vigilància pressupostària” per al compliment de les inversions de l’Estat a Catalunya

"Hem de demostrar que allò que vam pactar es compleix"

La presidenta d’ECP, Jéssica Albiach, i el president del partit al Congrés, Jaume Asens, han proposat la creació d’una oficina per al compliment de les inversions a Catalunya. Asens ha avançat que demà dimarts el partit presentarà una proposta legislativa al Congrés per la creació d’aquesta oficina “de vigilància pressupostària”. Segons els líders d’ECP, la proposta compta amb el suport de la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Pel que fa a les eleccions a Andalusia, Asens ha admès que els resultats “no han sigut bons” i que caldrà “fer autocrítica”. D’altra banda, ha assegurat que la dreta està mobilitzada “per la pròpia existència del govern de coalició”. “Hem de demostrar que allò que vam pactar es compleix”, ha conclòs.

Publicitat

La proposta que presenten els comuns, segons han avançat Albiach i Asens, dependria del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i estaria dirigida per un “òrgan rector” format per membres del govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat. L’oficina tindria una seu a Madrid i una altra a Catalunya i “s’inspiraria en el pla de Rodalies”.

Asens ha afirmat que ha demanat una reunió amb la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per explicar-li els detalls de la proposta. “Només queixant-nos no solucionarem aquest greuge històric, demanem al Govern que en la propera reunió bilateral proposi la creació d’aquesta oficina”, ha afegit Albiach.

Albiach ha emplaçat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el PSC a “sumar-se a aquesta proposta” que, segons ha assegurat la presidenta dels comuns, “pretén establir un organisme de vigilància i de control perquè mai més Catalunya sigui un dels territoris de l’Estat amb més greuges pel que fa a l’execució pressupostària i una manca evident d’infraestructures”. “La idea és que a partir d’aquesta col·laboració entre els dos governs s’impulsi un pla per resoldre el dèficit”, ha afegit Asens.

Resultats electorals a Andalusia

Pel que fa als resultats de les eleccions andaluses i els 5 escons aconseguits per Por Andalucía, Asens ha assegurat que els resultats “no han sigut bons”, però ha destacat que Vox “també ha sigut derrotada” i ha afegit que “es frena l’avenç de l’extrema dreta”. “La gent progressista a Andalusia o s’ha quedat a casa, o ha votat dividida o segurament ha fet vot útil”, ha dit. “El fet que Vox no estigui en el futur govern andalús és una bona notícia. Aquesta és una dada positiva, creiem que és un nou temps, cal redoblar els esforços per recuperar la confiança ciutadana”, ha conclòs.

Asens també ha destacat que no es poden “extrapolar” els resultats d’Andalusia a nivell estatal”. “La unitat ha arribat tard a Andalusia. Cal saber perquè s’ha produït, si cal corregir errors. Un dels camins idonis per emprendre aquest nou temps és complir amb allò que vam acordar al govern de coalició”, ha afegit. “El dia 8, que es presenta la plataforma de Yolanda Díaz, serà il·lusionant, començarà un nou temps per mirar el futur i per consolidar un nou projecte”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes