Sánchez nega que Catalunya pateixi greuges econòmics

Promet millorar l'execució d'inversions en infraestructures al 2022

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat aquest dimarts cap greuge respecte a Catalunya en el baix nivell d’execució de les inversions previstes als pressupostos del 2021 per a Catalunya, i ha promès que el seu govern millorarà l’execució al 2022. El president espanyol ha atribuït el buit d’inversions que va posar de manifest el Ministeri d’Hisenda –un 35% del pressupostat- a la pandèmia i al fet que l’economia espanyola i mundial han patit “colls d’ampolla”. Ha assegurat que el seu govern té un gran “respecte” als ciutadans de Catalunya i ha recordat a ERC que fruit de l’acció del seu govern els seus dirigents han sortit de la presó.

Publicitat

Les seves explicacions no han convençut la portaveu d’ERC al Congrés, Mirella Cortès, que li ha retret que utilitzi “excuses” per justificar el buit d’inversions a Catalunya, que està “un any més a la cua de la inversió”, amb una execució “ridícula”.

“Catalunya paga sempre i mai rep el que li correspon”, ha dit, i malgrat que tots els governs d’Espanya prometen pluges de milions, després de les campanyes electorals les promeses desapareixen”. “La gent està farta d’excuses i demanen solucions”, ha dit.

En aquest marc, Cortès ha retret a Sánchez que hagi estat “incapaç de complir” els pressupostos de l’Estat pactats amb la seva formació. “Vostès amb els seus incompliments no només falten a la seva paraula, sinó al respecte a tots els catalans”.

Cortès també ha advertit Sánchez que els incompliments el poden deixar sense socis al final de la legislatura. “Si vostès no compleixen, perquè no compleixen, ni amb els seus socis de govern i col·laboradors parlamentaris, com pensen acabar la legislatura”, perquè el seu govern “menteix, incompleix i espia”.

“No sé si són conscients que amb les seves accions estenen una estora vermella perquè a les pròximes eleccions guanyi la dreta, perquè quan l’esquerra no governa guanyen les dretes”.

En la seva resposta, Sánchez ha recordat que quan va arribar al govern va constatar la “manca de sintonia” entre els governs català i espanyol, i ha destacat que només en el ministeri de Transports s’inverteixen 2.000 milions d’euros més que durant el govern del PP.

També ha recordat que la Generalitat va rebutjar la inversió per a l’ampliació del Prat, i que “les dificultats d’execució no només afecten el govern d’Espanya, sinó també la Generalitat, que només ha executat el 57% del pressupostat en infraestructures”.

“Hem traspassat una pandèmia, l’economia ha patit colls d’ampolla, i a vista de l’execució al 2022 crec que podem demostrar que el govern d’Espanya està complint els seus compromisos i tenim el major dels respectes a la societat catalana, voti el que voti”, ha sentenciat el president espanyol.

“No aboni un discurs de greuge territorial que no és tal, perquè el meu govern ha complert”. “El compromís del govern d’Espanya és inequívoc, i em sembla absolutament inapropiat que digui que és el mateix que governi la dreta que l’esquerra, perquè la nostra aposta per la convivència és rotunda”. “I si no, preguntin als seus companys que abans estaven a la presó i ara estan fora”, ha dit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes