Junts posa data a la represa del camí a la independència

Junts posa data a la represa del camí a la independència

Publicitat

La ponència de Junts diu que cal “un canvi de rumb” al Govern de la Generalitat perquè durant el primer any de l’executiu “no s’ha avançant en cap front” en el camí cap a la independència. El text, que s’haurà de votar al congrés del partit al juliol, aposta per “replantejar o renunciar” a pactes si no contribueixen a crear les condicions per fer possible el “desbordament democràtic”. En relació a la taula de diàleg, JxCat constata la “nul·la voluntat” del govern espanyol i assegura que la taula “arriba definitivament al final”. Segons el partit l’instrument ha estat “contraproduent”. Davant aquesta situació, a la ponència política fixen el proper 1 d’octubre com un “punt d’inflexió” per seguir avançant cap a la independència.

Taula de diàleg

Al text, de 45 pàgines, Junts dona per acabat el recorregut de la taula de diàleg i subratlla que “ha arribat definitivament al seu final”. Asseguren que el govern espanyol no té voluntat ni de negociar ni d’investigar l’escàndol de l’espionatge del Catalangate i remarquen que és un instrument “contraproduent”. Segons apunten, ha enviat “una senyal errònia a l’interior i a l’exterior del país”, perquè ha “desmobilitzat” l’independentisme i a la vegada internacionalment s’ha entès el conflicte com “en vies de resolució”.

També creuen que en la negociació “no s’ha avançat més enllà d’una reunió de constitució, una foto sense cap profunditat en els temes tractats i una absoluta falta de respecte a les institucions catalanes per part del president espanyol evitant quedar-se a la trobada”.

Publicitat

Política de pactes

Un dels apartats de la ponència va dedicat a la política de pactes que ha de tenir el partit. Segons recullen, la direcció del partit impulsarà que els acords de govern siguin amb forces independentistes, i afegeixen que “tots els pactes han de contribuir a crear les condicions” per a la independència. Si el balanç dels acords no compleix aquestes condicions, remarquen, caldrà “renunciar-hi o replantejar-lo”. Aquest posicionament arriba després que els darrers mesos hi hagi hagut veus crítiques dins del partit amb alguns dels pactes de la formació amb el PSC, com és el cas del de la Diputació de Barcelona.

En relació al pacte de Govern remarquen que en el primer any a l’executiu “no s’ha avançat”. De totes maneres recorden que han encarregat una auditoria sobre el compliment del pacte i que plantejaran a les bases la possibilitat de continuar o no al govern.

Camí a la independència

Per aconseguir la independència Junts segueix apostant per la “confrontació” amb l’Estat “utilitzant la desobediència civil i la no cooperació de manera democràtica”. El partit fixa com a “punt d’inflexió” en el camí a la independència l’1-O del 2022, cinc anys després del referèndum, i un cop s’ha donat “una oportunitat sincera al diàleg”.

També afegeixen que perquè la desobediència civil sigui eficaç és “imprescindible afectar els interessos econòmics” de l’Estat. “La palanca econòmica és fonamental per tal que la confrontació pacífica amb l’Estat sigui realment exitosa”, diuen al document.

Junts admet que els darrers anys hi ha hagut “errors” en al direcció de l’independentisme que “han minat” la confiança de la ciutadania, i aposten per recuperar la “credibilitat”. Una de les maneres d’aconseguir-ho, al seu parer, és “demostrar que s’està disposat a pagar un preu per les idees que es defensen”.

La ponència política i l’organitzativa es votaran a la segona part del congrés de Junts, el 15 i el 16 de juliol, i s’hi podran presentar esmenes. El partit va celebrar la primera part del congrés el 4 de juny a Argelers i s’hi va escollir a Jordi Turull i a Laura Borràs com a secretari general i com a presidenta, respectivament.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca