Giró sobre l’execució pressupostària a Catalunya: “Són unes dades veritablement sorprenents, tristes i decebedores”

El conseller denuncia que les inversions al territori català només representin un 9% del total

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha afirmat que les dades conegudes aquest dilluns sobre l’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya el 2021, que s’ha xifrat en un 35,7% del total pressupostat, són “veritablement sorprenents, tristes i decebedores”. Giró ha assegurat que la situació és “incomprensible per part d’un govern que diu ser el més descentralitzat d’Europa”. En aquest sentit, el conseller ha denunciat que les inversions al territori català només representin un 9% del total executat, i ha recordat que Catalunya representa el 16% de la població estatal i el 19% del PIB. Davant de les xifres publicades pel Ministeri d’Hisenda, Giró ha afirmat que “avui hi ha moltes raons per voler que Catalunya sigui un nou estat”.

Publicitat

“La raó econòmica i fiscal és de les més poderoses, perquè és sagnant, persistent i humiliant pels ciutadans i empreses de cat que hi hagi aquest menyspreu permanent de l’Estat”, ha expressat el conseller. En aquest sentit, Giró ha apuntat que “és especialment sagnant” que Catalunya hagi passat de ser la comunitat autònoma amb un pressupost més elevat, en els pressupostos de l’Estat del 2021, a ser el territori on menys s’ha acabat invertint.

Precisament, el conseller ha assenyalat que a la Comunitat de Madrid s’hagin executat 2.086 MEUR el 2021, un 184% per sobre dels 1.134 MEUR pressupostats, mentre que a Catalunya s’han invertit 740 MEUR dels 2.068 previstos. “Després encara alguns es pregunten per què Madrid de vegades va com va, i Catalunya va com va”, ha lamentat.

Així mateix, el titular d’Economia ha considerat que “el que pot fer la Generalitat és denunciar la situació i posar-la en coneixement de tothom”.

El conseller també ha volgut denunciar que tres de les empreses dependents del govern espanyol, com són Renfe, Adif i Ports de l’Estat, només han tingut una execució “d’entre el 15% i el 34%” del total pressupostat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes