Asens carrega contra el “canvi de posició” del PSC amb el decret sobre el català

El president d'Unides Podem al Congrés sosté que el text "és el mateix" que el de la llei acordada

Publicitat

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha avalat el decret que va aprovar ahir dilluns el Govern amb l’objectiu de blindar el català a les escoles i ha defensat que “sí que compleix” amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un 25% en castellà a les aules així com amb l’acord assolit amb ERC, Junts i el PSC. “Nosaltres considerem que sí que compleix”, ha insistit Asens aquest dimarts al matí en una entrevista a TVE, en què ha criticat el “canvi de posició a última hora del PSC”. El diputat dels comuns a la cambra baixa ha argumentat que el text del decret “és el mateix” que el de la proposició de llei acordada amb ERC, Junts i els socialistes.

“No entenem a què obeeix el canvi de criteri. No té a veure amb un canvi en el text, és el mateix”, ha dit Asens, que ha subratllat que el que diuen ambdues normes és que “s’ha de funcionar amb criteris pedagògics més que amb percentatges”.

En tot cas, Asens ha remarcat que, si el decret no complís, “qui ho ha de decidir és la justícia o el Consell de Garanties Estatutàries”. El president d’Unides Podem al Congrés ha afirmat que “ha de ser cada centre el que en funció de la realitat sociolingüística decideixi com adaptar-se al decret”.

Per això, Asens ha avançat que el Govern podrà comptar amb el suport dels comuns per convalidar el decret al Parlament.

Publicitat

Cimera de l’OTAN

Asens ha criticat l’OTAN i ha opinat que l’objectiu a “llarg termini” per a Espanya hauria de ser abandonar l’organització. “Ara que ja no estem en la guerra freda creiem que les coordenades haurien de ser unes altres i trobar la nostra pròpia estratègia que prioritzi els interessos europeus i no els dels EUA”, ha dit.

Tanmateix, Asens no ha tancat la porta a l’assistència d’Unides Podem a la cimera de l’aliança atlàntica que se celebrarà a Madrid a finals de juny. “Ho hem de discutir. Aquesta actitud crítica pot ser compatible amb una representació institucional”, ha defensat.

Cap ministre d’Unides Podem va assistir ahir dilluns a l’acte de commemoració del 40è aniversari de l’entrada de l’estat espanyol a l’OTAN i Podem va afirmar que el partit no participaria en la cimera del mes que ve.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes