Sánchez promet a la OTAN un augment de la despesa militar

El secretari general de l'Aliança Atlàntica destaca la contribució de l'Estat en la dissuasió a l'est

Publicitat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dilluns en la necessitat d’incrementar la inversió en defensa, en la línia dels compromisos adquirits per l’Estat amb l’OTAN, que reclama als socis que hi destinin un 2% del PIB. El president espanyol ha recordat que l’agressió de Rússia a Ucraïna reforça la necessitat de “millorar la capacitat de dissuasió” amb eines militars “modernes” que “només s’adquireixen mitjançant un augment de la inversió en defensa”. “Hem de transmetre a les nostres societats que cal fer aquest esforç”, ha dit, perquè “el cost de quedar-se de mans plegades mentre es posa en escac la llibertat i el nostre model de convivència pacífica i democràcia és molt més gran”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en el transcurs de l’acte solemne de commemoració del 40è aniversari de l’entrada de l’Estat a l’OTAN, presidit pel rei Felip VI i amb presència del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. La commemoració ha tingut lloc al Teatre Reial de Madrid.

L’acte, amb més de 300 convidats, ha tingut lloc abans de la cimera de l’OTAN dels dies 29 i 30 de juny, on segons va avançar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hi seran presents Finlàndia i Suècia, els dos països que han demanat el seu ingrés a l’OTAN fruit de la invasió de Rússia a Ucraïna.

A l’acte d’aquest dilluns també hi han assistit, entre altres, l’exsecretari general de l’OTAN Javier Solana, els expresidents del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, José María Aznar i Felipe González, el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i diversos ministres del govern espanyol.

Publicitat

Stoltenberg va arribar aquest diumenge a Madrid i es va reunir amb Sánchez per preparar aquesta cimera dels dies 29 i 30 de juny, que serà clau per dissenyar els pròxims passos de l’aliança atlàntica.

Els ministres de Podem no hi assisteixen

Cap ministre de Podem ha estat present a la commemoració. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha restat importància a aquestes absències. En una entrevista a TVE, Albares ha recordat que tots els ministres del govern espanyol comparteixen el compromís amb “la pluralitat, la diversitat i la democràcia” que representa l’OTAN.

Sánchez diu que la guerra d’Ucraïna ha fet “obrir els ulls”

El president del govern espanyol ha recordat que la invasió russa a Ucraïna ha fet “obrir els ulls” a les societats democràtiques sobre el fet que cal “preservar la unitat dels que creiem en la democràcia i el dret internacional”, perquè “la democràcia no està garantida” i per defensar-amb un “esforç combinat”.

Segons el president espanyol la cimera de l’OTAN a Madrid de finals de juny permetrà redefinir el concepte estratègic de l’OTAN amb l’adhesió de Suècia i Finlàndia. La seva aportació “tindrà un enorme valor” per “impulsar l’estratègia de 360 graus i per completar la unitat entre la Unió Europea i l’OTAN”.

“No hi ha altre camí, si volem un llegat de pau, democràcia i llibertat per a les pròximes generacions hem de prendre decisions que reforcin l’aliança i la dotin de les eines necessàries” perquè sigui “més forta i eficaç al SXXI”.

Ser a l’OTAN, ha dit, és “estar al cantó correcte de la història defensant la pau i el dret internacional i promovent un món més just pròsper i segur”.

Stoltenberg destaca la contribució de l’Estat a l’OTAN

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha defensat la contribució de l’Estat a l’OTAN amb un “paper clau” en missions als Balcans, a l’Afganistan, i al Bàltic. “Això demostra que junts estem preparats per defensar cada centímetre de territori aliat de qualsevol amenaça”.

Ha recordat que en el nou context de guerra a Ucraïna, l’Estat té un paper important en el desplegament de dissuasiu a l’est i aporta ajuda de seguretat i humanitària per a Ucraïna.

Segons Stoltenberg, “a la cimera de Madrid marcarem el camí per a la dècada que ve, reiniciarem la nostra dissuasió i defensa per a un món més perillós, reforçarem la cooperació amb la UE i països del pacífic, i s’uniran Finlàndia i Suècia”.

“La cimera és una oportunitat important per refermar el nostre compromís amb els valors de l’OTAN”, ha dit, i “Espanya desenvoluparà un paper fonamental en la nostra aliança”.

Felip VI demana atenció de l’OTAN a la frontera sud

Felip VI ha afirmat que la “inacceptable agressió” a Ucraïna posa en risc no només la seva sobirania i la vida dels civils, sinó “la pau al continent” i un ordre social “basat en regles que tots vam contribuir a construir durant les últimes dècades”.

Ha insistit que la Constitució ha estat la “norma fonamental que ha marcat el nostre esdevenir com a societat oberta, democràtica i moderna com l’Espanya que som”. Segons Felip VI, l’adhesió a l’OTAN “va marcar un punt d’inflexió en el nostre esdevenir històric com a nació”.

Felip VI ha destacat també la necessitat de mantenir una política de dissuasió a l’est, però ha recordat que la seguretat col·lectiva requereix també atenció de l’OTAN a la frontera sud d’Europa, amb actors “estatals i no estatals que no comparteixen els valors presents a la carta de les Nacions Unides”.

En aquest marc, ha recordat que l’atemptat de l’11-M va demostrar la necessitat de reforçar la cooperació internacional, la cohesió i la solidaritat amb els aliats per “derrotar l’amenaça terrorista”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca