Els motius pels quals Colau es presentarà el 2023

"Faig aquest pas més convençuda que mai que anem a guanyar"

Ada Colau tornarà a ser la candidata de BComú a l’alcaldia de Barcelona a les eleccions municipals del maig del 2023. “Faig aquest pas més convençuda que mai que anem a guanyar”, ha dit en una compareixença d’última hora acompanyada de Janet Sanz, Laura Pérez i Jordi Martí. Colau ha afirmat que no era “obvi” que es tornés a presentar perquè la política ha de ser “renovació” i també hi ha una part de “sacrifici personal”, però ha anunciat que finalment ha decidit presentar-se, després que dissabte passat les bases de BComú votessin que es pogués presentar a un tercer mandat, tal com va plantejar la coordinadora.

Publicitat

L’alcaldessa ha confirmat que seria un tercer i últim mandat i ha argumentat que servirà per “consolidar” el projecte de Barcelona, que ha remarcat que és “col·lectiu”.

En aquest sentit, Colau ha parlat d’una transformació cap a una Barcelona “més verda, saludable i justa” que no depengui de “cap monocultiu” i aposti per la ciència, la tecnologia o l’educació. “El model ja és visible, crec que ningú ho discuteix; però necessita un tercer mandat”, ha afegit.

En aquest context, ha recordat que els darrers anys han estat un període històric marcat per la pandèmia, la tensió política o la guerra a Europa, situacions que han forçat la replanificació de diverses polítiques i projectes.

Amb tot, ha remarcat que mai se n’ha penedit d’implicar-se en un projecte polític i ser l’alcaldessa de la ciutat; al contrari, ha assenyalat que és “un honor” i que “amb molta il·lusió” es torna a presentar per un tercer mandat.

Sobre el procediment, ha indicat que ara hi haurà diferents passos de democràcia interna en el si de BComú i fins i tot ha recordat que pot ser que hi hagi algú altre que també es presenti a un procés de primàries.

Tercer i últim mandat

Colau ha assegurat serà el tercer mandat i l’últim, ja que més enllà del que recull el codi ètic de BComú, ha considerat que tres mandats són “suficients”. “Penso que culminarem el projecte de transformació amb un tercer mandat i serà un bon moment de passar el relleu a moltíssima gent molt vàlida”, ha conclòs.

Sobre qui l’acompanyarà a la llista o si regidors com Janet Sanz també tenen previst repetir com a candidats, Colau ha demanat “paciència” i esperar que sigui la mateixa organització qui valori com procedir. Amb tot, ha avançat que segurament hi haurà “decisions diferents” per part de cadascú.

Una decisió que no era “òbvia”

Tot i que durant la compareixença, Colau ha manifestat en vàries ocasions que no ha dubtat del projecte de ciutat i que ocupar l’alcaldia és un “privilegi”, ha volgut expressar també que no era “obvi” que repetís. En aquest sentit, ha assenyalat que ha valorat els “costos i sacrificis” personals que representa el càrrec i un tercer mandat. Per aquest motiu, ha explicat que va consultar-ho amb el seu entorn més proper, i en especial amb la família, abans de prendre la decisió de repetir com a candidata perquè “també s’havia de valorar en termes personals”.

L’alcaldessa ha assegurat que estar en primera línia política “fa que se t’impliqui en moltes tensions polítiques”. “Hi ha moments que afecta la teva família i fa que hagis d’aturar-te a pensar fins a quin punt el sacrifici personal és sostenible”, ha expressat. Amb tot, s’ha mostrat convençuda de la decisió un cop l’han avalat les bases de la formació i ha avaluat els costos personals.

Bones relacions amb el PSC i ERC

Preguntada per si l’any preelectoral pot posar en perill el govern de coalició amb el PSC, Colau ha destacat les bones relacions amb els seus socis de govern i també amb ERC, amb qui han pactat els pressupostos i diverses iniciatives de ciutat. De fet, ha afirmat que tenen “moltes coses en comú” amb aquestes formacions i espera que el suport continuï. A més, ha volgut posar en relleu que el govern compartit ha anat “millor” que en altres administracions.

“La ciutadania vol que posem els seus interessos per davant dels interessos polítics”, ha expressat. En aquest sentit, ha assegurat que vol que aquest clima de treball es mantingui, malgrat admetre que tothom “voldrà marcar perfil” a mesura que s’apropin les eleccions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes