Renfe assegura que el seguiment de l’acció de Batec és “mínim”, tot i que el moviment ha precintat algunes estacions

El col·lectiu xifra en una vintena els punts amb els accessos oberts i afirma que la convocatòria és un "èxit"

Publicitat

Renfe ha assegurat que el seguiment de l’acció impulsada pel moviment Batec per no pagar en accedir a Rodalies des d’aquest dimecres és “mínim”. Tot i això, ha indicat que han precintat torns a les estacions de Badalona, Vilassar, Granollers Centre, Sabadell Centre, Sant Feliu i Calella. Per la seva banda, els impulsors de la crida per deixar de pagar els bitllets de Renfe davant la “greu” situació del servei afirmen que la convocatòria és un “èxit” i destaquen que la xarxa del moviment ha crescut “en només una setmana”, des que es van presentar dimecres passat. Batec xifra en una vintena les estacions amb els torns oberts aquest dimecres al matí i espera que el nombre creixi al llarg de la jornada.

(Aquesta notícia actualtiza l’anterior sobre el mateix tema amb la informació aportada pel Departament de Territori sobre el procés que s’inicia si es viatja sense validar bitllet)

Antònia Maria Dols, portaveu de Batec, ha valorat “molt positivament” la primera convocatòria del moviment, que la setmana passada es va presentar amb una acció a l’estació d’Arc de Triomf i que també va consistir a precintar els torns per accedir al servei.

Membres d’aquest nou moviment juvenil han precintat aquest dimecres a primera hora del matí els torns de diverses estacions d’arreu de Catalunya per denunciar la situació del servei de Rodalies i els incompliments de l’Estat per millorar-lo.

Publicitat

“Les portes de moltes estacions han estat obertes i creiem que molta gent ha pogut accedir sense pagar, que era el nostre objectiu”, ha destacat Dols, en una atenció als mitjans de comunicació a l’estació de Passeig de Gràcia de Barcelona, una amb les barreres de les màquines validadores obertes.

En aquesta estació, molts passatgers han validat igualment el bitllet, tant a l’entrada com a la sortida, encara que els torns estiguessin oberts. Alguns preguntaven quin era el motiu del precinte i de la presència dels mitjans de comunicació, ja que desconeixien l’acció de Batec. A més, molts usuaris tenen abonament, circumstància que no permet deixar de pagar, un aspecte que els integrants del moviment valoraran al llarg de la jornada, ha indicat Dols.

El moviment ha concretat que, a més de Passeig de Gràcia, ha obert les estacions de Vilassar de mar, Granollers, La Garriga, Bellvitge, Sant Feliu de Llobregat, Garraf, Girona, Vilafranca del Penedès, Martorell i Castellbisbal. A més, han encartellat les estacions de Cervera, Bellpuig, Tàrrega i Castellnou de Seana, on no hi ha portes.

Per la seva banda, Renfe ha explicat que les denúncies per no pagar seguiran el procediment administratiu pertinent. A més, ha indicat que Mossos enviarà un agent al centre de control de seguretat de Renfe a Clot-Aragó, que determinarà les accions a fer en tot moment.

La companyia ha recordat que l’òrgan sancionador i recaptador en les denúncies és la Generalitat i ha assegurat estar a l’espera de les indicacions que els puguin donar des del Departament de Territori, com a titular del servei, i l’ATM, com a responsable tarifari. D’altra banda, ha apuntat que el pagament del bitllet inclou l’assegurança obligatòria de viatgers.

Renfe ha assegurat entendre que els viatgers puguin protestar i reclamar millores en el servei, però ha afegit que disposen de “multitud” de canals per fer-ho. També defensa que està fent un “important” esforç d’inversió per millorar el servei de Rodalies.

Des del Departament de Territori han recordat que en cas que una persona viatgi sense bitllet, amb un títol de transport no validat o amb un no vàlid, Renfe haurà de requerir a l’usuari l’abonament de l’import de la percepció mínima establerta legalment, que són 50 euros. Si l’usuari no paga d’immediat, els revisors han de sol·licitar a la persona que s’identifiqui per tal de gestionar el cobrament donant-li la butlleta on s’indica que pot abonar 50 euros en 48 hores o 100 si ho fa més tard i en fins a 30 dies. I és que la persona disposa de 30 dies per pagar. En cas que no es faci aquest pagament, es tramita el procediment sancionador corresponent, sempre que l’actuació de la persona constitueixi una infracció administrativa d’acord amb la normativa de transport aplicable.

Si l’usuari es nega a pagar o a identificar-se adequadament, el personal pot sol·licitar l’auxili del personal de seguretat o dels agents de l’ordre públic perquè l’identifiquin. Quan no es fa el pagament, Renfe ho comunica al servei territorial de transports de Barcelona de la Generalitat, per tal que s’incoï l’expedient sancionador. Si s’incoa, es dona trasllat al denunciat per tal que pugui fer al·legacions.

Una nova convocatòria, el 25 de maig

Batec ha fet una nova crida a “entitats, organitzacions i sindicats” a una altra convocatòria el 25 maig per deixar de pagar el servei de Rodalies. El moviment Batec es presenta com “un nou espai mobilitzador”, impulsat per joves del teixit associatiu català, per reaccionar a les “dificultats” de l’Estat, com les mancances del transport públic, en l’accés a l’habitatge o a una feina en bones condicions, van explicar dimecres passat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca