Més de 1.300 infermeres han abandonat la professió des del 2020 amb un empitjorament de la salut mental

El COIB alerta que el nombre de professionals "és insuficient" i proposa accions per a un major reconeixement

Publicitat

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) avisa que des de principis de 2020, s’han donat de baixa voluntària un total de 1.327 infermeres (457 l’any 2020, 597 l’any 2021 i 273 de gener a abril de 2022). Es tracta d’unes xifres superiors a les que es registraven abans de la pandèmia de la covid, quan la mitjana se situava en unes 400 anuals. D’altra banda, el COIB constata un empitjorament de la salut mental de les professionals. En aquest sentit, el nombre de consultes rebudes pràcticament s’ha duplicat – un 42% més – respecte els anys anteriors. A més, el col·legi recorda que el nombre de professionals que treballen en l’actualitat a Catalunya “és insuficient” i per això, proposa accions per a un major reconeixement.

Coincidint amb el dia amb el Dia Internacional de les Infermeres – que se celebra el 12 de maig – el COIB ha elaborat un manifest amb 12 propostes per augmentar el nombre d’infermeres, garantir unes condicions professionals dignes. El manifest es farà arribar a les administracions i als proveïdors sanitaris i també es vol donar a conèixer a la societat en general.

Ho ha explicat la directora de Coneixement i Desenvolupament Professional del col·legi, Glòria Jòdar, recordant que, a Catalunya, el nombre d’infermeres ara mateix és insuficient per poder cobrir “totes les necessitats” dels centres assistencials. “Només en l’àmbit de l’atenció primària calculem que en farien falta unes 4.000”, ha explicat, una xifra que pot arribar a les 11.000 si es compara amb diverses comunitats autònomes, o encara més elevada, si es fa un paral·lelisme amb altres indrets europeus.

Una retribució que es correspongui amb la titulació de grau, que les especialitats reconegudes s’integrin de manera efectiva als llocs de treball, que els proveïdors de serveis de salut posin en valor les aportacions específiques de cada especialitat infermera o que les dotacions d’infermeres s’adaptin a les necessitats reals de cada territori, són les algunes de les reclamacions.

Publicitat

Des del col·legi també es demana una major conciliació de la vida personal, un pla de carrera professional adaptat a l’expertesa o una reformulació de les condicions laborals de les infermeres més grans de 60 anys. Tot plegat, segons Jòdar, podria evitar que moltes de les professionals marxessin i que d’altres, que ja estan fora, decidissin tornar.

Unes xifres insuficients

Les dades del COIB mostren que la ràtio d’infermeres a Catalunya es manté en 6,2 per cada mil habitants, mentre que la de la demarcació de Barcelona –que té el 78 % de totes les infermeres del país– és de 6,6. La mitjana europea, en canvi, se situa al voltant del 9,5 i països com Noruega tenen 18 infermeres per cada mil habitants.

Durant la pandèmia la demarcació de Barcelona ha passat de 35.934 infermeres col·legiades (2019) a 37.969 (2021). El COIB reclama ara que els contractes de reforç es mantinguin tot i la millora de la situació. D’aquestes reforços, molts han arribat des de fora de Catalunya, concretament el 35% durant 2020 i 2021 el 35 % (1.755 d’un total de 4.994). De l’1 de gener al 30 d’abril de 2022, s’han col·legiat al COIB 347 infermeres i 188 (54 %) eren de la resta de l’estat.

Mentrestant, la marxa d’infermeres catalanes a l’estranger es manté. L’Oficina d’Informació Professional a l’Estranger del COIB ha tramitat 138 expedients durant 2021 i 139 durant 2020. Durant 2019 se’n van tramitar 115. Cal destacar que, el 2021, s’ha registrat un augment significatiu dels expedients per treballar als Estats Units mentre baixaven les sol·licituds per treballar al Regne Unit, probablement pel canvi de context migratori derivat del Brexit.

Amb les últimes dades del col·legi, també es fa més evident que l’esgotament de la pandèmia ha passat factura a la salut del col·lectiu d’infermeres. El programa ‘Retorn’ – que s’adreça a col·legiades que tenen problemes de salut mental o d’addiccions – ha fet 2.435 visites el 2021 i 2.812 el 2020. Per tant, durant la pandèmia ha atès 5.247 consultes, un 42 % més que en els dos anys anteriors (període 2018-2019). El servei de recolzament psicològic telemàtic específic per a la covid ha atès 241 infermeres col·legiades el 2020 i 249 el 2021.

Reivindicar el paper de les infermeres

Amb motiu del Dia Internacional de les Infermeres, el COIB ha engegat una campanya que porta per lema ‘Reivindica el que és essencial, reconeix les infermeres’. El col·legi organitzarà demà un acte de reconeixement a la tasca de les professionals d’aquest sector. A partir de les 10 h, quatre il·lustradores i artistes començaran a crear un dibuix inspirat en la tasca del col·lectiu i el seu compromís amb la cura de les persones. Ho faran en quatre cubs de gran dimensió instal·lats en llocs emblemàtics de Barcelona, Vic, Vilanova i la Geltrú i Terrassa.

D’altra banda, el proper dijous, 12 de maig s’inaugurarà l’exposició Infermeres en la memòria, que es podrà veure fins al 30 de juny al Claustre de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, de l’Hospital Clínic.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca