L’Ajuntament de l’Hospitalet ha elaborat un estudi per identificar les zones de l’espai públic que no es consideren ben resoltes des d’una perspectiva de gènere i realitzar propostes per millorar aquesta percepció. Amb la participació de més de 200 persones, s’han realitzat 17 rutes exploratòries per diferents barris de la ciutat per observar en grup els espais que generen neguit, rebuig, inseguretat o desconfort als participants, especialment a les dones. També s’han fet enquestes individuals i col·lectives. Amb tota la informació rebuda, s’han detectat un centenar de punts on actuar per aconseguir una ciutat més inclusiva, sostenible i vital tenint en compte les necessitats de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+.
Un cop detectats aquests espais on cal actuar, s’ha fet un diagnòstic dels motius pels quals la ciutadania hi percep deficiències relacionades amb mancances de confort, vitalitat, sostenibilitat o inclusivitat vinculades a factors com l’estat de l’espai i la il·luminació.
A l’estudi es fan recomanacions de millora a tenir en compte en els dissenys i usos de l’espai públic. Aquestes propostes tenen un ventall molt ampli de tipologies, amb actuacions de seguretat i civisme, millora de la visibilitat i l’enllumenat, foment d’un teixit social i comercial fort, dinamització de la vitalitat dels espais, representativitat de la dona, accessibilitat, sostenibilitat, millora de la convivència o increment de la neteja i el verd urbà, entre d’altres.
La iniciativa d’introduir la perspectiva de gènere en el disseny de l’espai públic té per objectiu millorar els elements d’urbanització i la utilització de diverses zones que, per la seva ubicació i disposició, tenen poc ús per part de la ciutadania; ja sigui per la dificultat d’accedir-hi, per la sensació d’inseguretat que suposa el seu ús per a certs col·lectius o per no ser de gaire utilitat per a la població degut a la seva configuració.