Aragonès avisa Sánchez que no pot donar la crisi de l’espionatge “ni per matisada ni per resolta”

Junts pressiona el president de la Generalitat: "No podem dialogar amb qui ens espia"

Publicitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat el govern espanyol que no pot donar la crisi de l’espionatge “ni per matisada ni per resolta”, després de la destitució de la directora del CNI, Paz Esteban. Sobre el mateix tema, durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, el president del grup de Junts, Albert Batet, ha pressionat Aragonès: “No podem dialogar amb qui ens espia”, ha advertit. Batet ha afegit que la decisió d’ahir del govern espanyol de substituir Esteban per Esperanza Casteleiro “no val com a cap de turc”. El dirigent de Junts ha recordat que l’Eurocambra investigarà el ‘Catalangate’, i que per tenir-hi “credibilitat” cal ser “conseqüent” amb les relacions amb la Moncloa.

El ‘Catalangate’ ha tornat a centrar el debat polític. Batet ha afirmat que, quatre setmanes després que esclatés la polèmica, el govern espanyol no ha donat encara les “explicacions oportunes”, i que el seu president, Pedro Sánchez, no ha depurat responsabilitats. El president del grup de Junts ha exigit saber qui ha ordenat, validat, executat i pagat l’espionatge, i ha afegit que el cessament d’Esteban “no és suficient”.

Batet ha començat a advertir a Aragonès: “No ens podem quedar amb unes exigències retòriques”. El diputat de Junts ha constatat que Europa és “espai de llibertat” i que, com a tal, l’Eurocambra investigarà l’espionatge, així com també ho farà el Parlament -però no el Congrés. “Per tenir credibilitat a Europa cal ser conseqüent amb les relacions amb el govern de l’Estat, i no podem dialogar amb qui ens espia”, ha pressionat Batet.

A la rèplica, Aragonès no ha reblat el tema concret del diàleg amb Madrid. Sí que ha afirmat que, qui es pensi que amb la destitució d’Esteban s’acaba la depuració de responsabilitats, “s’equivoca”. El president de la Generalitat ha tornat a exigir transparència, que es desclassifiquin les resolucions del magistrat que hauria autoritzat l’espionatge, així com tota la informació respecte el cas que afectaria, almenys, a una seixantena de persones.

Publicitat

Aragonès també ha insistit en reclamar assumpció de responsabilitats polítiques. I és que, pel president i el Govern, la destitució d’Esteban també és insuficient: “Hem de saber qui estava al cas i havia permès l’espionatge, i que se’n derivin responsabilitats”.

El president troba “absolutament imprescindible” que es produeixin aquests fets, a més de les garanties que no es tornin a repetir: “Fins que això no passi, ningú pot donar cap crisi per matisada ni per resolta”. Aragonès també ha lamentat que tot l’afer hagi d’ocupar tant de temps a l’executiu i a les persones implicades.

Aquest mateix matí, Sánchez ha justifica el relleu al CNI per un “error de seguretat” i diu que amb ell es compleix la Constitució a Catalunya. El PP ha assegurat que Sánchez tenia coneixement de l’espionatge a Aragonès i l’acusa de cessar Esteban per acontentar ERC.

Aragonès defensa Torra

Un jutjat ha condemnat avui l’expresident Quim Torra a 15 mesos d’inhabilitació i una multa de 24.000 euros per no retirar per segon cop una pancarta sobre els presos. Aragonès n’ha fet referència durant el ple, després que també ho fes Batet.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes