Barcelona destina 1,2 MEUR de l’impost turístic a projectes lluny del centre com el refugi antiaeri de la Sagrera

El 74% dels visitants allotjats el primer trimestre eren d'altres països i destaca el turisme de negocis el març (44,5%)

Barcelona destinarà un total d’1.221.790,44 d’euros de l’impost turístic a projectes de promoció en diferents districtes, tal com ha aprovat la comissió de govern. Es prioritzen projectes allunyats del centre per diversificar l’activitat turística. En aquest paquet d’inversió del fons, destaquen les iniciatives per recuperar la memòria històrica als barris, com el refugi antiaeri de la Sagrera o la reivindicació dels testimonis de les dones represaliades a la presó de les Corts. En roda de premsa, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, també ha donat dades corresponents al primer trimestre del 2021, en què el 74% dels visitants allotjats en hotels a la ciutat eren d’altres països i amb un pes important del turisme de negocis (44,5% el març).

Publicitat

Amb aquest fons -ara s’està gestionant la taxa turística generada els primers trimestres del 2021-, es finançaran projectes territorials complementaris a les futures actuacions dels Fons Europeus per promocionar elements d’interès de ciutat als districtes i iniciatives per a la recuperació de la memòria històrica, artístiques, patrimonials i per millorar la convivència en els espais públics.

“És una política que ajuda a fer entendre els visitants que Barcelona és molt més que aquest espai central d’una iconografia patrimonial de primera divisió coneguda per tothom”, ha destacat el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, en una roda de premsa per presentar els projectes que seran finançats amb l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET), la coneguda com a taxa turística.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, ha apostat per un turisme “de qualitat” que ha de créixer i consolidar-se, ha defensat, entre el “‘no’ rotund” a aquesta indústria i un “creixement insostenible del nombre de visitants”, i més després de les “lliçons” que deixa la pandèmia de la covid-19.

Actuacions destacades per districtes 

Tenen un pes important els projectes de recuperació de la memòria històrica, com les obres de la tercera fase de museïtzació del refugi antiaeri de la Sagrera (Sant Andreu), amb 300.000 euros. Es preveu que aquest nou punt d’interès es pugui visitar a principis del 2023.

També s’instal·laran plaques gravades amb els testimonis de les dones represaliades a l’antiga presó de les Corts, que marcaran el perímetre que va ocupar aquest centre franquista. A l’Eixample, es destinen 71.783 euros al servei de visites guiades de la Model i, a Horta-Guinardó, 40.914 euros per a la gestió i millora de la zona museïtzada de les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira.

En aquest mateix districte, es crea la ‘Ruta literària i escènica de Marsé a Mercè’, una lectura del territori a través dels universos literaris de Juan Marsé i de Mercè Rodoreda, i se situarà un guingueta d’agents cívics i informadors al Pla dels Maduixers, una de les portes d’accés al Parc de Collserola. Aquest projecte té un cost de 87.150 euros i és una actuació complementària a una altra guingueta informativa a la mateixa carretera de les Aigües al districte de Sarrià – Sant Gervasi (93.593 euros).

Al districte de Gràcia, es destinen 139.425 euros per implementar diferents actuacions previstes al Pla de Places 2022, com activitats infantils, campanyes de sensibilització per a la bona convivència i taules ciutadanes. A Sants-Montjuïc, se subvencionen el programa d’activitats festives ‘Viu Montjuïc’ i el de formacions estratègiques i tallers participatius ‘Trobades IN-formatives de connexió’, amb 175.000 euros.

A Nou Barris es pressuposten 136.100 euros per a diferents projectes, entre els quals al consolidat Festival de Flamenc, i a Sant Martí la taxa finança amb 14.580 euros visites guiades teatralitzades pels eixos comercials del Clot i Poblenou.

En un paquet anterior d’inversió del fons, es va dotar amb 1 milió d’euros el servei d’agents cívics per afavorir la convivència i el bon ús dels espais amb major afluència de visitants a la ciutat.

Més d’1,6 milions de turistes el primer trimestre

Collboni ha destacat la “reactivació” de l’activitat econòmica i el turisme a la ciutat després dels mesos de més impacte de la pandèmia. Més d’1,6 milions de turistes s’han allotjat en hotels el primer trimestre, amb més de 5 milions de pernoctacions -representa un increment de 382% i 283% respecte al 2021 i un 34% i 26% menys respecte al 2019-.

França és el principal país emissor de turisme internacional a Barcelona, amb més de 48.000 visitants; el segueixen els Estats Units, Itàlia i Alemanya. El perfil professional es va situar com el principal motiu de visita entre els turistes de Barcelona el març, sobretot pels congressos, per sobre dels visitants per oci o vacances (43%).

La planta hotelera oberta a la ciutat ha estat del 75% fins al març, el 87% de les places de la ciutat. El mercat de creuers del Port torna a estar operatiu i han arribat 44.573 turistes (70,5% en trànsit). L’aeroport ha registrat un volum de 2.701.418 passatgers, un 537,5% més de passatgers que el març del 2021, però amb caigudes al voltat del 32% respecte a abans de la pandèmia.

Quant a l’ocupació, de gener a març s’han signat 32.897 contractes, 265% més que en el mateix període del 2021 i un 37% menys que el 2019. Pel que fa als contractes indefinits, la variació respecte al 2019 ha estat positiva (50,2%). S’han signat 3.441 contractes indefinits més que l’any 2019. L’atur al sector turístic s’ha en 6.962 persones aturades el març.

Pel que fa a la despesa realitzada en targetes a TPV de la ciutat, l’índex de recuperació comercial del sector de la restauració es troba un 29,5% per sobre dels valors prepandèmia.

El nombre de visitants a museus municipals ha incrementat un 171,6% respecte al 2021 i es troben un 25,5% per sota del 2019. El Park Güell ha igualat el nombre de visitants amb entrada que va registrar el març del 2019.

Sobre la consideració del ‘The Telegraph’: “Es confirma el reconeixement internacional”

Collboni s’ha referit al reconeixement del diari ‘The Telegraph’ de Barcelona com la millor ciutat del món, fet públic aquest dijous. “Aquest reconeixement internacional es va confirmant amb un sentit ampli. Sense cofoisme i amb la convicció que es pot fer millor, si treballem de forma coordinada podem aconseguir els objectius que Barcelona sigui la millor ciutat del món per viure i per treballar, també en el sector turístic”, ha afirmat el primer tinent d’alcaldia.

Barcelona vol regular les visites guiades a la ciutat

Preguntats per la petició a la Generalitat del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, de modificar el decret sobre l’activitat de guies turístics per evitar les aglomeracions, sobretot al Gòtic, Marcé ha assenyalat que Barcelona vol “ordenar” els grups organitzats. “Estem regulant per codis de bones pràctiques però no trobem la solució legal a una part de l’activitat, perquè el propi marc jurídic actual ho permet”, ha afirmat el regidor sobre les visites guiades lliures i que funcionen amb donatius.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes