Turull lliura a la Generalitat les més de 20.000 cartes rebudes a la presó durant els 3 anys de captiveri

És el cinquè lliurament a la 'Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l'autodeterminació de Catalunya'

L’exconseller Jordi Turull ha lliurat aquest dijous a la Generalitat les més de 20.000 cartes que va rebre a la presó durant els 3 anys que va passar en captiveri. La majoria de les missives es van escriure des de Catalunya, però l’exconseller condemnat per l’1-O també en va rebre d’altres països. La documentació l’ha lliurat a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i quedaran dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya, concretament a la ‘Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya’. És el cinquè lliurament de documentació que s’aporta a aquesta col·lecció. L’acte també ha comptat amb la presència de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i del director del centre, Francesc Balada.

Publicitat

Turull va rebre milers de cartes, adreçades als centres penitenciaris d’Estremera, Soto del Real i Lledoners, que ha aplegat i conservat en 211 capses d’arxiu. “Les cartes ens han fet viure una presó que no té res a veure amb la presó que han viscut altres presos”, ha declarat Turull, “per nosaltres han sigut una porta a la llibertat”.

De la seva banda, Garriga ha subratllat que dipositar a l’Arxiu Nacional les cartes personals que Turull va rebre durant els anys de presó “permetrà que les properes generacions puguin tenir-hi accés i puguin conèixer l’impacte que la repressió política de l’estat espanyol ha tingut sobre la societat catalana”.

D’entre les cartes que li van arribar de l’estranger, destaquen les arribades des de Bèlgica, com a resultat de la mobilització del nacionalisme flamenc (36,8%). Les cartes arribades des d’Espanya representen el 16,1% del total de les rebudes de fora del Principat (1.621 cartes), el 31,2% del País Valencià i el 28,1% de les Illes Balears.

L’accés de tercers a les cartes serà molt restringit durant anys, atès que la legislació vigent, per a la documentació que conté dades personals sensibles (com són les de caràcter ideològic), estableix un període de reserva de 25 anys des de la mort del productor del document o (si se’n desconeix la data i no és possible escatir-la) de 50 anys des del moment de la seva creació.

L’entrega de documentació de Turull és l’última que ha rebut l’arxiu després de les dels exconsellers Carles Mundó, Joaquim Forn i Josep Rull, i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes