“El 50% de les dones que recorren a una fecundació in vitro té més de 40 anys”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Dra. Mallafré és ginecòloga, Màster en Reproducció Assistida per la Universitat Complutense de Madrid. Treballa en l’àrea de ginecologia de la Clínica Sagrada Família i, al seu torn, com a metge especialista en reproducció assistida en la clínica Eugin i CIRH. Parlem amb ella per a conèixer la importància de la formació constant en un àmbit en constant progrés com és el de la salut. “Ser doctora no t’eximeix de formar-te en administració o direcció d’empreses, així com en innovació o digitalització”, reflexiona Mallafré abans de donar pas a la primera pregunta.

Mallafré és alumni d’Aula Magna Business School, la primera escola de negocis pensada per i per a la dona executiva. Ella va formar part de la primera edició del Programa de Desenvolupament Directiu (PDD), més conegut com el ‘programa estrella’, durant els primers mesos de 2020, és a dir, en plena era pandèmica.

Existeix un desconeixement generalitzat entorn de la biologia femenina?

Rotundament, sí. T’ho exemplifico amb una dada que, al meu parer, resulta bastant impactant: A Catalunya, el 82% de les persones que es fan una fecundació in vitro tenen més de 35 anys i el 50% més de 40. Hi ha una falta d’educació en salut sexual i fertilitat dramàtica.

“Tenir el primer fill després dels 40 anys és complicat. La fisiologia de l’ovari no espera ningú.”

I això per què és impactant?

Perquè tenir el primer fill després dels 40 anys és complicat. La taxa d’èxit d’una FIV amb ovòcits propis a certes edats és mínima. Però la gent no ho sap perquè l’educació sexual, en aquest àmbit i a totes les edats, és molt escassa. La fisiologia de l’ovari no espera ningú. Una opció molt vàlida és pensar a vitrificar els òvuls al més aviat possible, no a partir dels 35.

Aula Magna Business School

Per què vas decidir confiar en Aula Magna Business School?

- Publicitat -

Sempre he estat una dona emprenedora. Estàvem en quarantena, moment perfecte per a treure temps per a mi mateixa i créixer professionalment. Existeixen moltes escoles de negoci; però aquesta és de les úniques que s’enfoca, de veritat, en les dones i t’ofereix una materialització d’allò que vas aprenent.

Entenc que allò après durant la formació després té aplicabilitat en el teu dia a dia…

En el meu cas, tenint en compte que tinc el meu propi consultori, el PDE m’ha ajudat a valorar la importància de la visibilitat, entendre la gestió del personal i la importància de Recursos Humans. Fins i tot a detectar oportunitats d’inversió i col·laboració que, en un altre moment, hagués passat per alt.

En definitiva, Aula Magna Business School ha estat una font d’inspiració clau en la construcció del meu propi pla d’acció: què vull, professionalment?, fins a on vull arribar?, per on haig d’anar?

És un curs obert a qualsevol dona?

L’únic requisit és el voler, la motivació, en tots els sentits. Aquest curs està pensat per a qualsevol dona que vol aprendre, innovar, emprendre, etc. Estar envoltada de directives, executives i mentores és un trampolí inajornable. Sense oblidar la importància del networking, tan necessari en qualsevol àmbit de la vida…

No ha de ser fàcil compaginar el treball amb aquests cursos formatius, sense deixar de costat la teva vida personal…

Just quan va sortir la primera edició del PDE jo tenia un treball amb un horari de dilluns a dijous, i la masterclass del PDE era els divendres. Ho vaig tenir de meravella! Però vaja, cap companya va tenir problemes en aquest sentit. Pensa que moltes estan subvencionades per les empreses pel que, des dels seus llocs laborals, els facilitaran al màxim el compaginar tots dos projectes.

Nosaltres, com a dones, volem buscar la nostra millora professional en una escola que ens tingui en compte. I les empreses, al final, també són grans interessades a veure evolucionar als qui formen part de la seva plantilla.

Parlem d’un curs de 20 setmanes…

Exacte, si és que al final tampoc és tant de temps. La brevetat és essencial, més tenint en compte l’enrenou de vida que portem i cada minut de cada dona és molt valuós. Aquest és un curs que supleix aquestes mancances que falten en el món de la salut.

Per a acabar, una dona del teu sector a la qual admiris…

Admiro a Marie Carbonnel, qui ha participat en el primer trasplantament d’úter a l’hospital Foch de Suresnes, a Hauts-de-Seine (França).

- Publicitat -