La portaveu del grup parlamentari socialista del Senat, Eva Granados, ha defensat que el posicionament de l’Estat sobre el Sàhara busca “una solució final a un conflicte enquistat”. En declaracions als mitjans aquest diumenge, la política socialista ha assegurat, a més, que la proposta que està fent el govern de Pedro Sánchez “s’emmarca en les declaracions de Nacions Unides”, hores després que el Front Polisari suspèn els contactes amb el govern espanyol després del gir sobre el Sàhara Occidental. “No ens desentenem del Sàhara, Espanya és el principal donant dels camps saharauis”, ha afirmat Granados. La socialista lamenta que el PP posi “catifa vermella” a Vox i permeti que entri al govern de Castella i Lleó
Pla pel Sàhara
Granados ha remarcat que altres executius ja han defensat el posicionament de suport de l’executiu al pla d’autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental i que la proposta ha rebut el suport dels “principals socis”. La política socialista ha admès que entén que aquesta posició pugui ser “difícilment entesa” però defensa que “és el millor que pot passar per la població saharauí”.
Una setmana després de la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà aquest dijous amb el rei del Marroc, Mohamed VI, per escenificar la “nova etapa” de relacions entre els dos països, Granados ha afirmat que l’executiu espanyol busca “una relació corresponsable i lleial” amb el govern marroquí i alhora “no desentendre’s” de la població saharauí.
Rebuig a Vox
D’altra banda, la portaveu del PSOE al Senat ha lamentat el contrast entre el comportament del Partit Popular europeu i l’espanyol. En aquest sentit, ha assenyalat que els republicans francesos “estan fent tot el possible perquè l’extremadreta no pugui arribar a l’Elisi” i, mentrestant, el president del partit a l’Estat, Alberto Núñez Feijó es prepara per donar accés a les institucions de Castella i Lleó d’un partit d’ultradreta.
Granados ha lamentat que el Partit Popular “posi la catifa vermella” a Vox i “cedeixi al xantatge” d’un partit que “posa en qüestió els drets de les dones”. En aquest sentit, ha assenyalat que “un dels punts de l’acord és renunciar al concepte de violència masclista per parlar de violència intrafamiliar”.
La política socialista veu “preocupant” que el PP vagi “en la direcció oposada” dels seus socis europeus. Per exemple, ha lamentat el vot en contra dels de Feijó de la llei que castiga les persones que assetgen les persones que avorten a les portes de les clíniques. “És una situació d’emergència democràtica. Fem una crida al senyor Feijó que posi punt final a la connivència amb l’extrema dreta”, ha afirmat.