França vota aquest diumenge els dos candidats que es disputaran la presidència

Uns 49 milions de francesos escullen entre 12 aspirants a l'Elisi, però Macron i Le Pen són els favorits

Publicitat

Prop de 49 milions de francesos voten aquest diumenge per decidir quins són els dos candidats que es disputaran la presidència en la segona volta prevista pel 24 d’abril. Són 12 els candidats que aspiren al càrrec, però els darrers sondejos apunten a que es repetirà el duel entre l’actual president i candidat de la República en Marxa, Emmanuel Macron, i la candidata del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen. Els col·legis electorals obren a les 8 h i tanquen a les 19 h. L’abstenció pot ser una de les protagonistes de la jornada. Es tem que pugui superar el 27,7% registrat el 2002: només el 67% dels francesos diu que segur que anirà a votar, segons un sondeig d’Ipsos.

A banda de Macron, entre els 12 candidats a presidir França els pròxims cinc anys n’hi ha dos d’extrema dreta, Le Pen i Éric Zemmour, el veterà de l’esquerra Jean-Luc Mélenchon o l’actual alcaldessa de París, Anne Hidalgo, del Partit Socialista. Les enquestes pronostiquen que seran Macron i Le Pen els que passaran a la segona volta amb la candidata del Reagrupament Nacional retallant distàncies al de la República en Marxa.

No se celebraria segona volta en cas que algun dels candidats assolís la majoria absoluta en la primera, cosa que a hores d’ara sembla del tot improbable.

Segons els sondejos, en tercer lloc quedaria Mélenchon, seguit de Zémmour i Pécresse. Les enquestes també apunten a una gran patacada d’Hidalgo, que es veuria superada per l’ecologista Yannick Jadot i el candidat comunista Fabien Roussel.

Publicitat

La campanya dels candidats ha estat marcada per la invasió russa d’Ucraïna, però també per les conseqüències econòmiques de la guerra, especialment l’augment dels preus. També s’ha parlat, tot i que menys, de medi ambient, immigració i seguretat, entre d’altres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes