Sánchez diu que el centre d’acollida d’ucraïnesos de la Fira de Barcelona és “un exemple de col·laboració institucional”

Gairebé 8.000 persones de les 19.000 que han arribat a Catalunya tenen la protecció temporal activada

Publicitat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que el centre d’acollida de refugiats ucraïnesos de la Fira de Barcelona és “un exemple de col·laboració i cooperació institucional”. Ho ha dit aquest divendres després de visitar el recinte de Montjuïc acompanyat del ministre d’Inclusió, Seguretat i Migracions, José Luis Escrivá; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Segons les xifres del govern espanyol, a Catalunya gairebé 8.000 ucraïnesos dels 19.000 que han arribat fugint del conflicte tenen ja la protecció temporal activada. Al conjunt de l’Estat des de l’inici del conflicte han arribat 110.000 persones i 47.000 tenen protecció temporal.

El cap de l’executiu espanyol ha avisat Putin, a qui ha titllat “d’autòcrata”, que “Europa prevaldrà i els crims de guerra no quedaran impunes”. En aquesta línia, ha reivindicat la pau “com un element fonamental” que s’ha vist “atacat” arran de la invasió russa a Ucraïna. “Putin el que està fent és atacar Europa i tracta de debilitar de la manera més brutal possible un projecte fonamentat en els drets humans, la democràcia, la llibertat i la pau”, ha defensat el president espanyol.

Per la seva banda, el ministre d’Inclusió, Seguretat i Migracions, José Luis Escrivá, ha agraït la col·laboració entre administracions per tirar endavant el centre d’acollida de refugiats de la Fira de Barcelona. Així mateix, ha assegurat que mantenen una relació “molt estreta” amb la conselleria d’Igualtat i Feminismes. “Unint esforços serem capaços d’ajudar millor”, ha assegurat el ministre. Escrivá ha detallat que des que es va posar en marxa, el recinte de Montjuïc ha proporcionat documentació a 5.000 ucraïnesos.

Col·laboració “excepcional” entre administracions

Publicitat

“En una situació excepcional la col·laboració entre administracions ha de ser excepcional”, ha defensat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. Tot i això, la consellera ha reclamat a l’executiu espanyol un model de “codecisió” entre governs per tal de gestionar l’arribada de refugiats i evitar saturar els ajuntaments. “Apostem per un model que no sigui centralitzat i on hi hagi coparticipació, que és el més eficient”, ha dit.

Barcelona, una ciutat “oberta”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recalcat que la capital catalana “és una ciutat oberta” que “sempre ha volgut acollir” i ha celebrat el bon funcionament del centre habilitat per la Creu Roja. Així mateix, ha assegurat que la situació “excepcional” requereix que “dia a dia” es prenguin decisions. “Hem de donar la millor acollida possible i fer esforços perquè aquesta barbàrie s’aturi”, ha afegit Colau.

A banda, també han acompanyat a Pedro Sánchez el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin; el cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov; el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra; i el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet.

54 atencions diàries

Dins del centre d’acollida hi ha l’espai que ha habilitat la Generalitat per informar els refugiats de qüestions relacionades amb l’atenció sanitària, l’accés al treball, l’escolarització i els serveis d’atenció a les violències masclistes i LGBTIfòbiques, entre altres. Des que es va posar en marxa el 23 de març, en aquest espai s’han dut a terme 818 atencions, amb una mitjana de 54 al dia, segons dades de l’executiu.

Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, Catalunya ha acollit 19.414 persones. D’aquestes, 6.284 es troben en allotjaments d’urgència proporcionats per entitats especialitzades. La resta, 13.130 (67,5%), estan allotjades a través de xarxes familiars i de proximitat, amb el suport dels serveis municipals d’acollida i de la Generalitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes