eyJsYW5kc2NhcGUiOiJNyVMiLCJwb3J0cmFpdCI6Ik3pcyJ9

  Centrem reconeix el dret de Catalunya “a decidir sobiranament” però evita parlar d’autodeterminació a la seva ponència

  El text busca recollir les diferents sensibilitats de tots els sectors del partit en l'eix nacional

  Centrem reconeix el dret de Catalunya a “decidir lliure i sobiranament el seu futur” però evita parlar d’autodeterminació a la seva ponència ideològica. La proposta, pendent de les esmenes de la militància, fa equilibris en l’eix nacional per provar de recollir totes les sensibilitats dels sectors que en formen part –PDeCAT, Convergents, la Lliga Democràtica i Lliures-. Fonts del partit consultades per l’ACN han apuntat que la ponència ha agafat de base els principis fundacionals de la formació, que comptaven amb el suport de totes les ànimes que formen el partit. Com es desprèn de la ponència, aquests sectors sí que coincideixen que qualsevol canvi en l’actual model d’autogovern ha de respectar i complir amb l’ordenament jurídic.

  Al document ideològic fundacional, que tots els sectors de pes del partit ja van subscriure, ja s’hi recollia l’acord de reconèixer Catalunya com a nació i el dret a decidir lliurement el futur dins del marc jurídic. També se subratllava que la solució al conflicte ha de passar per una solució fruit del diàleg i del consens i votada per tots els catalans.

  Publicitat

  La definició de Centrem dins de l’eix nacional era un dels punts que podia suscitar més controvèrsies dins del partit, ja que els sectors que en formen part provenen de diferents sensibilitats en aquest àmbit. De fet, a la ponència -a la que ha tingut accés l’ACN- admeten que els militants del nou partit tenen concepcions diferents sobre els límits de l’autogovern català, però tots coincideixen que qualsevol canvi només pot ser en el marc de l’ordenament jurídic, tant si és més autogovern dins l’autonomia com si és un referèndum. En aquest sentit, garanteixen el “respecte escrupolós” a les institucions catalanes i a les lleis vigents. També aposten per la bilateralitat amb l’Estat i per la negociació en tot el que pugui implicar progrés econòmic per a Catalunya.

  En l’eix nacional també aposten per buscar solucions jurídiques i de diàleg per superar el conflicte polític, entre les que hi inclouen els indults o modificacions legislatives.

  D’altra banda, defensen una millora del finançament de Catalunya amb “una autèntica proporcionalitat”. També exigeixen a l’Estat que compleixi amb els compromisos pactats, l’execució de totes les inversions, la transferència de la titularitat de grans infraestructures i totes les transferències de competències pendents.

  A la ponència també es refereixen a l’actual ordenació territorial de Catalunya i aposten per l’eliminació de les Diputacions Provincials i per descentralitzar l’administració per vegueries. També volen reformar els consells comarcals com a òrgans prestadors de serveis mancomunats. En relació a la llengua, aposten per un ús intensiu del català als centres educatius, on ha de ser llengua vehicular.

  En matèria social, defensen “un habitatge digne per tothom” i que el parc d’habitatge de lloguer assequible representi més del 15% del total. També es posicionen en contra de les ocupacions “il·legals”.

  Congrés el 7 de maig

  Centrem celebrarà el seu Congrés fundacional el 7 de maig a l’Hospitalet de Llobregat, sota l’eslògan ‘El futur comença. Ara. Amb tu. Al centre’. Inicialment havia de tenir lloc el 12 de març però es va acabar ajornant per poder tenir més marge per tancar els textos de les ponències.

  Seguim gràcies a tu!

  D'ençà el 2013 Revista Mirall ha treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres lectors, qui amb la seva subscripció participa en sortejos exclusius des de només 3€. Participa i ajuda'ns a continuar endavant.

  Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

  La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

  Tanca