L’Anuari Mèdia.cat 2021 se centra en les vulneracions a la llibertat d’expressió i els reptes postpandèmics

El treball inclou reportatges sobre els fons Next Generation EU i les vulneracions policials al dret a la informació

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

L’Anuari Mèdia.cat 2021 dedica bona part de les seves pàgines a les vulneracions a la llibertat d’expressió, que s’aborden des de diferents punts de vista. El treball inclou una entrevista del periodista Manel Alías a l’activista russa Maria Alyokhina, que alerta com al seu país els mitjans oficialistes no donen mai dues visions i denuncia les pràctiques abusives a les presons russes. L’anuari inclou un reportatge sobre les vulneracions policials al dret a la informació, un anàlisi sobre límits de l’humor o una guia de drets de periodistes per treballar en mobilitzacions al carrer. “La llibertat d’expressió està cada cop més en joc i, per tant, també el futur d’un periodisme crític amb els poders”, alerten des de l’Anuari Mèdia.cat.

Publicitat

El reportatge d’obertura de l’onzena edició de l’anuari s’interessa pels fons europeus Next Generation EU en l’àmbit de la salut a Catalunya, i la seva “aposta per la indústria privada”. També s’interessa en una altra investigació per l’impacte de les empreses digitals en els drets de les treballadores de la llar són temes destacats d’enguany.

En el primer reportatge s’hi explica com les inversions dels Next Generation EU en l’àmbit de la salut a Catalunya apuntalen segons els seus autors la indústria privada, en concret a la farmacèutica. De fet, el treball subratlla que els grups de pressió sanitaris ja es van endur un 72% dels contractes públics l’any 2020. Tot plegat apunta a la “privatització d’un sector sanitari malmès durant anys de retallades i també pels estralls de la pandèmia”, segons els autors.

Com sempre, la iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils fa una mirada crítica als temes que “han passat per alt” els mitjans de comunicació el darrer any i en aquest cas també als reptes informatius en un context de societat postpandèmica en què, asseguren, les vulneracions a la llibertat d’expressió “van a l’alça”.

Les conseqüències ambientals de la línia marítima entre Eivissa i Formentera (una de les més explotades d’Europa), el paper del periodisme davant l’emergència climàtica o “el biaix classista i racista” del periodisme cultural són temes destacats d’aquesta edició de la publicació.

Llibertat d’expressió, tema central

L’Anuari inclou un dossier temàtic central dedicat a les vulneracions de la llibertat d’expressió, ‘La llibertat d’expressió, a la corda fluixa’. Un dels continguts més destacats és una entrevista del periodista Manel Alías a l’activista russa Maria Alyokhina, membre del grup Pussy Riot i fundadora del mitjà Mediazona, centrat en temes que afecten la llibertat d’expressió a Rússia.

L’entrevista es va fer just un mes abans que comencés la guerra a Ucraïna i Alyokhina ja advertia de la necessitat de Putin “d’inventar una altra guerra per distreure la gent”. A més, alerta com al seu país els mitjans oficialistes no donen mai dues visions i denuncia les pràctiques abusives a les presons russes.

El dossier també inclou un reportatge de Gemma Garcia sobre les vulneracions policials al dret a la informació; una anàlisi de Manel Fontdevila sobre humor i límits, i una guia de drets de periodistes per treballar en context de mobilitzacions al carrer.

“La llibertat d’expressió està cada cop més en joc i, per tant, també el futur d’un periodisme crític amb els poders. En un moment com l’actual, el periodisme ha de ser capaç de fugir de propagandes i poder contribuir a construir solucions”, han explicat aquest dijous els coordinadors del projecte, Víctor Yustres i Carme Verdoy.

Onzena edició de l’Anuari

L’onzena edició de l’Anuari Mèdia.cat arribarà a les llibreries de tots els territoris de parla catalana. Alguns dels seus continguts es publicaran en les properes setmanes al web de l’Observatori Crític dels Mitjans (el reportatge de Sandra Vicente que investiga on queda la salut pública amb els fons europeus s’ha publicat aquest mateix dijous).

El projecte ha estat possible novament a través d’ una campanya de microfinançament i el suport de la Fundació Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Hi col·laboren també la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Vic, alumnes de les quals han escrit reportatges de la publicació.L’Anuari és un projecte de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, una iniciativa sense ànim de lucre que des de 2009 analitza el tractament periodístic de qüestions sensibles, investiga temes silenciats als mitjans de comunicació i denuncia els atacs al dret a la informació i a la llibertat d’expressió.

Víctor Yustres i Carme Verdoy han estat els coordinadors de l’Anuari 2021, en el qual han participat  els periodistes Manel Alías, Sandra Vicente, Gemma Garcia, Sara Montesinos, Joao França, Queralt Castillo i Nando Cruz, entre altres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes