El gas s’haurà de pagar en rubles en comptes russos

El president rus anuncia que les noves regles de comerç de gas amb els estats "hostils" entren en vigor l'1 d'abril

Publicitat

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha signat aquest dijous un decret sobre les regles del comerç de gas amb els països considerats “hostils”, segons l’agència Tass. El líder rus ha anunciat que a partir de l’1 d’abril, per poder comprar gas natural rus, els estats hauran d’obrir comptes en rubles als bancs russos. Segons Putin, Rússia ofereix un esquema de pagament “clar i transparent”. “Si no es fan aquests pagaments, ho considerarem un incompliment d’obligacions per part dels compradors amb totes les conseqüències que se’n deriven”, ha advertit. En la mateixa línia, el president rus ha assenyalat que els contractes actuals queden aturats. França i Alemanya han rebutjat la demanda de Moscou i la consideren un “xantatge”.

En declaracions a una conferència de premsa a Berlín, els ministres d’Economia de França i Alemanya han assegurat que la demanda de Moscou perquè els països europeus paguin el gas rus en rubles és un incompliment dels contractes “inacceptable”.

El ministre d’Economia alemany ha apuntat que Alemanya està preparada “per tots els escenaris”, inclosa l’eventual aturada dels fluxos de gas rus a Europa, segons informen mitjans internacionals.

La lletra petita rebaixa el to

Publicitat

Amb tot, alguns mitjans sostenen que la lletra petita del decret signat pel líder rus rebaixa el to de l’amenaça i allunya la possibilitat d’un tancament de l’aixeta del gas si es mantenen els pagaments en qualsevol altra moneda que no sigui el ruble.

Segons aquestes informacions el decret autoritza Gazprombank, controlat per l’Estat, a obrir comptes en divisa estrangera i en rubles per als tractes relacionats amb el gas. Els compradors europeus pagarien en la divisa estrangera i Gazprombank les convertiria en rubles, per fer el pagament efectiu de la compra.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca