Això és la nova dimensió

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

91.553 espectadors i espectadores van voler protagonitzar una cita que no serà història del Barça. Ni dels Clàssics. Ni tampoc del futbol femení. El FC Barcelona i el Reial Madrid es van reunir per jugar uns quarts de final de la Lliga de Campions Femenina que passaran a la història de l’esport pel fet d’haver polvoritzat la millor marca mundial d’assistència a un partit de futbol femení. I és que, tot i el mal temps i que el partit fos entre setmana a les 18:45h, els culers no van voler faltar a la cita i van convertir el Camp Nou en el nou regne del futbol femení després de superar el millor registre mai aconseguit en un partit de futbol femení: Els 90.195 espectadors del Rose Bowl de Pasadena (Califòrnia) a la final del Mundial del 1999 entre els Estats Units i la Xina.

Després de cinc duels directes al llarg de la temporada, arribava el més decisiu. Amb totes les entrades exhaurides i després del treballat 1-3 a Valdebebas, les vigents campiones continentals s’enfrontaven a un os dur de rosegar com és el Madrid d’Alberto Toril. Blaugranes i blanques es desafiaven en una cita que, de bon inici, ja s’entreveia com una tarda-vespre històrica. De fet, després del primer partit del Barça Femení al Camp Nou el 6 de gener del 2021 en el derbi davant l’Espanyol, aquest Clàssic es convertiria en el primer partit de futbol femení amb afició que es recorda al temple blaugrana. Una nova fita aconseguida per part d’una colla de futbolistes que no es cansa de trencar barreres.

Va ser una jornada realment festiva per a l’aficionat blaugrana i el futbol femení en general. Després que la Ciutat Comtal es despertés amb pluja, la meteorologia va respectar tant en la prèvia com en el desenvolupament del partit. L’afició va respondre amb escreix i el Barça va fer els deures, ja que les de Jonatan Giráldez van poder doblegar al Reial Madrid i segellar el pas a les semifinals de la màxima competició europea després de guanyar per 5 gols a 2; un resultat que deixava un majestuós 8-3 al còmput global de l’eliminatòria. D’aquesta manera, el conjunt blaugrana assolia la seva cinquena semifinal de la Champions femenina —la quarta consecutiva— davant un estadi entregat com mai. No es tractava d’un títol, però potser la conquesta ho valia com a tal.

Una Mapi León imperial va obrir la llauna; tot i que Olga i Zornoza van remuntar pels interessos blancs. Tot i això, Aitana Bonmatí, Claudia Pina, Alexia Putellas i Graham Hansen, després d’una gran segona meitat, van sentenciar l’eliminatòria. D’aquesta manera, el Camp Nou va poder gravar a foc el seu nom a la història del futbol femení en un nou capítol d’un procés realment especial: De l’amateurisme al professionalisme, i d’aquest a l’elit. Afortunats de nosaltres, ho estem vivint en primera persona i a casa nostra.

Veurem quin serà el límit. Mentrestant, podem dir que el futbol femení entra en una nova dimensió —ara sí—. 91.553 raons per creure-hi.