Les ofertes de feina creixen un 44% el 2021, però encara estan un 28% per sota dels nivells precovid a Infojobs

Les vacants del portal dupliquen les de fa un any i encara no noten l'impacte de la crisi de preus i de subministraments

Publicitat

Les ofertes de feina van créixer un 44% el 2021 a Catalunya, però encara estan un 28% per sota dels nivells precovid, segons les dades del portal Infojobs, que va registrar 482.286 publicacions durant l’any passat. D’aquesta manera, encara no s’han assolit les més de 670.000 vacants que es van publicar el 2019 en territori català. “Durant el 2021 s’ha recuperat part del que es va perdre el 2020”, ha dit Antonio Gómez, director comercial d’InfoJobs, en la presentació de l’informe elaborat conjuntament amb Esade. El portal ha constatat que, de moment, l’activitat del portal continua a l’alça. Ara mateix, les vacants dupliquen les del març de l’any passat en l’àmbit estatal i no noten l’impacte de la crisi de preus i de subministraments.

“Les dades continuen sent bones comparat amb el març del 2021, però ja hi ha sectors i milers de negocis afectats econòmicament per l’impacte de la falta de subministrament o encariment de cost. Evidentment, si la situació no es resol aviat tindrà impacte sobre l’ocupació”, ha dit Gómez. Els professionals que lideren les ofertes durant el 2022 són els dels sectors de comercials i vendes, de logística i informàtica.

Pel que fa al balanç del 2021, l’informe remarca que les xifres registrades en el mercat laboral “responen al procés de tornada a la normalitat” després de la “brusca” caiguda per la irrupció de la pandèmia el 2020.

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més ofertes, per darrere de Madrid, que en va registrar 632.654. Els perfils més demandats van ser els d’atenció al client i comercial i vendes, tots dos amb un 14% de les ofertes, i seguits de compres i logística (13%).

Publicitat

Pel que fa al tipus de contracte, el 29% de les vacants a Catalunya ofereixen contractes indefinits, cinc punts per sobre de la mitjana estatal (24%).

Les incerteses relacionades amb la pandèmia van provocar que creixessin les ofertes de feina que requereixen una experiència prèvia de tres anys, que van suposar el 66% de les vacants a Catalunya.

D’altra banda, durant el 2021 van tornar a publicar-se ofertes per a ocupacions elementals que requereixen estudis bàsics (31%), que van ser els que més van notar l’esclat de la pandèmia. El 27% de les vacants buscaven algú amb estudis de formació professional i tan sols el 15% requerien ensenyament universitari.

“El 2021 ha sigut un any marcat per la reobertura de l’economia. Han augmentat les contractacions dels mercats laborals més castigats i certs llocs de rang salarial inferior han despertat d’una letargia”, ha dit Mónica Pérez, directora de comunicació i estudis d’InfoJobs.

La demanda no va patir fluctuacions tan importants com les ofertes de feina i es va mantenir en uns nivells més estables. Catalunya és la segona comunitat amb més candidats amb 648.642 demandants, per darrere de Madrid (695.980), amb un descens del 2,5% amb relació a 2020.

A tot l’Estat es van registrar 3,5 milions de candidats i 119,7 milions d’inscripcions a vacants, un 6% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica.

Amb relació als salaris, la mitjana catalana ha baixat un 1,5% en comparació amb el 2020, fet que s’explica perquè les ofertes de feina que es van publicar l’any que va esclatar la pandèmia eren de sectors essencials o no afectats per les restriccions, que acostumen a tenir sous més alts.

A Catalunya, el salari mitjà brut al portal va ser de 24.871 euros, per darrere de Madrid (26.525 euros) i País Basc (25.460 euros). D’aquesta manera, Catalunya ha recuperat el tercer lloc en el rànquing perquè la caiguda registrada, de l’1,5%, és més baixa que el retrocés de Navarra (-3,6%).

Segons l’informe d’Esade i Infojobs, l’increment de la inflació impulsat per l’augment del cost de l’energia i dels aliments ha provocat una disminució neta del poder de compra dels treballadors a l’Estat el 2021. En concret, calculen que el poder adquisitiu ha caigut un 9% si es té en compte que els salaris ofertats han caigut un 2,5% i que l’IPC va tancar l’any en un increment del 6,5%.

Pel que fa a la bretxa entre l’oferta i la demanda, s’observa que el 34% dels candidats que es van inscriure en alguna oferta eren universitaris, però tan sols el 14% de les vacants sol·licitaven formació superior. En canvi, en la formació professional la diferència és molt més petita; amb un 28% de candidats amb estudis d’FP i un 23% de les vacants que busquen aquests perfils. En el cas dels estudis bàsics la situació és al revés: hi ha més vacants que sol·licitants.

D’altra banda, l’informe destaca el paper de la informàtica, que fa cinc anys que es troba entre els cinc sectors amb més vacants a l’Estat. Destaca el creixement del 25% de les ofertes de programador, que ja s’acosten a les 84.000 vacants, i que ja representen quatre de cada deu publicacions del sector al portal.

En el costat contrari se situa el turisme i la restauració, que van caure un 76% el 2020 i que han registrat un augment relatiu accentuat durant el 2021 (110%). Amb tot, si es compara amb l’escenari precovid, és el sector que surt “pitjor parat” amb un 49% de vacants menys que el 2019.

A més, sanitat i salut és l’únic segment que va incrementar el seu volum de vacants publicades a InfoJobs amb relació al 2019, amb un 24% d’ofertes més; sent infermeria la subcategoria més important dins del grup, amb un 52% vacants més que fa dos anys.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes